duminică, 9 ianuarie 2011

Comentariul confratelui Vasile Gogea, 9.0I.2011

14 septembrie 1946: fotografia unei clipe care anunţa dezastrul

        Am mai semnalat aici blogul lui Leo Butnaru. Pentru rememorările şi documentarele excepţionale pe care le postează. Fratele nostru de la Chişinău face o meticuloasă şi temerară arheologie a memoriei într-un spaţiu geografic, politic şi istoric aflat într-o dureroasă şi prelungită criză de (re)autodefinire, în urma unei prea lungi siluiri a fiinţei sale. O fac şi acum, în semn de solidaritate cu efortul recuperator al lui Leo dar şi pentru trezirea noastră, a celor care nici măcar nu avem amintiri care să ne strice somnul! Mai mult decît că merită, aş spune că e aproape o datorie să luăm aminte la ceea ce ne prezintă, din arhive mult timp “ascunse”, Leo Butnaru, aici:

http://leo-butnaru.blogspot.com/2011/01/romania-1949-1944.html

şi aici:

http://leo-butnaru.blogspot.com/2011/01/1812-1911-2011-despre-o-colonie.html


            În ceea ce mă priveşte am reţinut, acum, fotografia de mai sus pentru că – prin instantaneul pe care îl fixează - ea are, după mai bine de o jumătate de secol, valoarea unui semn rău prevestitor, al evenimentelor care au urmat. Regele Mihai se înclină pentru a-şi aprinde ţigarea, în loc ca generalul sovietic să ridice mîna cu chibritul la înălţimea Majestăţii Sale! Nu va trece decît un an şi trei luni şi, în faţa altui general sovietic, Regele va fi constrîns, printr-un odios şantaj moral, să abdice. Rubaşca bolşevică va încorseta mai bine de patru decenii o republică artificială şi antinaţională. Unii “actori” ai scenei politice româneşti, după ce i-au rupt doar mînecile (oricum aveau coatele găurite!), o mai poartă încă şi astăzi, ca “vestă” sub costumul armani, de (euro)parlamentari!
      Şi, poate, vom citi cu alţi ochi şi fotografiile de azi!

6 comentarii:

  1. Daca am putea sa intoarcem timpul inapoi...toti ne-au tradat, rusii, occidentalii, toti, mereu am fost pe cont propriu ca popor
    Generalul cred ca era prea pitic si n-ajungea la Mihai sa-i aprinda tigara :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Actorul Vasile Butnaru: "Magistate,Un Strigat de Durere din Basarabia Tradata si Sfasieata Strabate Lumea!" (monospectacol cu caracter profund social...)

    RăspundețiȘtergere
  3. Actorul Vasile Butnaru: "Magistate,Un Strigat de Durere din Basarabia Tradata si Sfasieata Strabate Lumea!" (monospectacol cu caracter profund social...)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bucuros de a te reîntâlni, dragă Vasile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Actorul Vasile Butnaru: Domnule Leo Butnaru,Respect si Recunostinta pentru sustinerea Adevarului si Dreptatii. Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca eforturile nobile.

      Ștergere
    2. Mulţumesc pentru ataşament întru idee şi sentiment. Cele mai bune urări de izbândă!

      Ștergere