vineri, 11 ianuarie 2013

PSIHOLOGIA BARIERELOR



                           Pagini de jurnal

20.II.1986

Un mijloc mai recent de a capta atenţia milioanelor: tele-podurile internaţionale şi interne. Ieri seară, o dispută aprinsă Leningrad şi Seattle (SUA). Adevăruri scoase la iveală, acuităţi, uneori – stridenţe. Este necesar ca lumea să discute, să se cunoască, să caute, în primul rând ceea ce o uneşte.

Un detaliu – la început de an nou, Julien Green îşi reia notiţele în jurnal, de foarte multe ori începând cu 5 ianuarie. Să fie aceasta o zi de bun augur? Oricum, cu ea mi-a început şi mie ceea ce continuă: viaţa.

21.II.1986

Ieri, la US, discutată literatura publicată în revista „Orizontul”. Nedumeririle intenţionate împotriva lui G. V. continuă. Str. ajunge la curată perfidie. Damian îi ia apărarea lui Vieru. Pentru mulţi – neaşteptat acest gest. A. Burac: „Nu ştii de ce a făcut mişcarea? Păi, are seară de autor la Leadoveni. Vrea să-l ia şi pe Grig”. Cam aşa e.


Zăpadă abundentă, demult incredibilă pentru plaiurile noastre. Această zăpadă, îmi aminteşte despre nişte încălţări uriaşe, fin împletite din papură, ce se aflau în casa bunicii Catinca. Mi se spunea că le-a adus bunelul Ipatie, când se întorsese la vatră din armata ţarului. Purta aceste încălţări undeva la hotarele Finlandei. Erau uriaşe, pentru ca în ele să încapă pâslele barosane – de a putea păşi mai uşor pe zăpadă. Iar la casa omului ajunseseră să ţină câte vreo 10 kilograme de fasole fiecare! Celui de-al doilea bunel, Chiril, moartea i s-a tras din primul mondial. A fost prizonier la austrieci. S-a întors atacat de tuberculoză.  

23.II.1986

Impresionante cele povestite de colonelul care a revenit nu de multă vreme din Afganistan. Comisar politic invitat la US. Fără a camufla multe, sincer, cu prestanţă, fără exces de optimism. În fond, acolo situaţia e oribilă. Ca totdeauna însă, Boţu o face pe vigilentul: chipurile, ceea ce ni s-a spus este exclusiv pentru noi, să nu multiplicăm etc. Baliverne! De aici, colonelul pleca într-un colectiv de muncitori şi, sigur, acolo tot marea parte avea să o spună. Laşitatea nomenclaturistă…

Din terminologia ce intră frecvent în şpalturi: alexie – pierderea interesului pentru lectură; pierderea deprinderii de a citi, boală ce se răspândeşte tot mai mult în lume. O, atâtea milioane de oameni nici nu deprind măcar buchile, analfabetismul e în largul său şi, vine… molima alexiei.
Apoi: psihologia barierelor (rus. – „psihologhia şlagbauma”), specifică birocraţilor.
„Copilărie confortabilă”. Ştim la ce duce ea: trândăvie, risipă.

Andrei B. citeşte jurnalele scriitorilor de la sfârşit spre început sau luându-le de la vârsta autorilor pe care o are el însuşi. Pe Pavese l-a luat tot de la final. E o greşeală. Jurnalul acestui italian e mărturia unei formări şi maturizări sufleteşti, a devenirii unei personalităţi, un itinerar spiritual sui generis. Mai mult decât în cazurile altora. Trebuie să-i atrag lui B. atenţia asupra acestui fapt.

Noaptea trecută, tipesei Olga-alogena i-au şterpelit două roţi de la limuzină. De altfel, cazuri frecvente în urbe. Culmea e că are garaj, însă, din puturoşenie, şi-a parcat maşina lângă bloc, în vedere plecării, dimineaţă, prin  târguri, să realizeze şi să procure boarfe. Neobrăzata – o învinuieşte pe maică-sa care are peste 70 de ani: „Să fi vegheat, să fi stat să picuri tu noaptea în maşină, nu se întâmpla una ca asta. Toată ziua aveai când să dospeşti, pentru că nimic altceva nu faci”. Asta-i spune maică-si care viaţa întreagă a muncit pentru hoitul şi destrăbălarea ei, a fiicei…

25.II.1986

V. Bâkov (Literaturnaia gazeta, 1, 1986): „de fiecare dată când literaţii încep să-şi substituie sufletul cu «instanţele», ei ajung la imanentul fiasco artistic. În viaţa noastră atât de diversificată fiecare trebuie să-şi îndeplinească propria menire”.
Da, tristeţea e de natură că în ţara mare situaţia se va schimba spre bine mult mai repede, însă, cu părere de rău, în Moldova totul se mişcă şi se va mişca foarte încet. Aici, sigur, birocratismul e mai dezvoltat ca aiurea. Lista de cadre, cărora li se crede şi li se încredinţează ceva, e foarte redusă. În fond, rămân unele şi aceleaşi personaje care, chiar dacă sunt scoase dintr-un post, sunt trecut în altul, unde de asemenea nu ar fi indicate (Iordanov, alţii). Presa noastră este dirijată de mendrele şi incompetenţa atâtor supraveghetori mărunţi. Să zicem, „LA”: de sus, mai de jos, apoi Andreev, Ciocoi, ministrul culturii, US etc. Care altă dovadă de birocratism etajat? La fel şi editurile, uniunile de creaţie…

Din întrebările pe care aş vrea să le abordez la vreo adunare:
– De ce nu a fost pedepsit plagiatorul Vasile Stati?
 – De ce este ţinut în funcţie Arhip Cibotaru, dacă în timpul de când este redactor-şef tirajul revistei „Nistru” a scăzut cu atâtea mii de exemplare?
– Ce merite deosebite are Victor Prohin, de este ales deputat în parlamentul republicii? Ce carte a lui se ţine minte, prin ce fapte îl cunoaşte poporul?
– Oare nu se ştie că cei ce nimeresc în conducerea US îşi rezolvă în primul rând propriile probleme? Iau premiul de stat, îşi îmbunătăţesc condiţiile de trai, editează şi reeditează cât vor. Şi vin la serviciu când şi cum socot ei înşişi.
Trebuie ei să-şi ţină cuvântul dat, de comunist? Mie, necomunistului, mi l-au dat de atâtea ori, şi în faţa adunărilor, dar totul şi toatele au rămas baltă.
Au priorităţi – secretarele, fiii lor…

4.III.1986

Ieri, o serată la clubul tinerilor savanţi de la academie. Cu Ion Anton şi Nicolae Popa. Mărţişor cu ceva poezie, ceva muzică.
Azi, vizită la Gheorghe Marin, cu care am vorbit despre tertipurile alcătuirii planurilor editoriale. Şi încă despre odiseea lui A. cu manuscrisul său de piese.

6.III.1986

Ieri, o întâlnire cu elevii şcolii tehnico-profesionale din Criuleni. Audienţa a vibrat la cuvântul şi emoţia noastră. Este important că dascălii de aici nu sunt indiferenţi faţă de cultura generală a copiilor, nu se rezumă doar la orele de program. Am audiat o emoţionantă revistă radiofonică despre limbă şi literatură, scrisă şi vorbită aici, în şcoală. O expoziţie frumoasă de mărţişoare confecţionate de elevi, după tradiţia satelor din care au venit, dar au venit din toate colţurile Moldovei. O altă expoziţie – eroul literar (din diferite opere) în viziunea elevilor. Plasticizări ingenioase, interesante. Fireşte, şi amabilitatea gazdelor care ne-au pus la dispoziţie maşina dus-întors. Apoi, câţiva colegi de universitate. Ei m-au recunoscut, eu – ceva mai greu. Cineva şi-a amintit că l-am servit cu mere. Foarte multe autografe. „Sâmbătă spre duminică” şi „Formula de politeţe” au ieşit cu toatele din librăria din centrul raional.

8.III.1986

După Fănuş Neagu, Dimitrie Stelaru ar fi zis că, urcându-se în munţii galbeni ai lunii, „o să trimit, mă, nişte batoane de sulf din care să-şi facă o statuie fiecare secretar al Uniunii scriitorilor, care m-au ţinut îndărătul uşilor, ca să le pută mutra în toate hotarele”.
Eu unul, l-aş fi ajutat pe Stelaru…
Fănuş despre Radu Boureanu: „Dincolo de timp, dar în tânjirea acestui secol fără simboluri grave şi plin de fărădelegi votate (sub. mea, L.B.), poeţii mari înzăpezesc în mari iluzii”.
„Noi… suntem o patrie demolată, trăim vitreg cu marii poeţi şi-i punem la încercare peste poate. Încolţeşte în mine o icoană plină de ostroave şi o leafă amară”.

27.III.

În vacanţa elevilor se desfăşoară săptămâna cărţii pentru copii. Împreună ci Iacob Burghiu, Ion Hadârcă şi Ion Ciocanu – o întâlnire la casa pionierilor din Străşeni. Un detaliu: dat fiind că elevii s-au pregătit, au procurat cărţi din timp, astfel că, atunci când scriitorii citeau de pe scenă, ei căutau textele şi le urmăreau în paginile volumelor.
Trândăvia librarilor, care se află la 50 de metri de casa pionierilor, ce promiseseră că vor veni cu vânzare de cărţi, dar care aşa şi nu şi-au onorat cuvântul.

Seara, la stadionul republican, fotbal extrem de prost. Alături de mine se căina actorul Grigore Grigoriu. Ca o vedetă ce este (şi este totuşi), mi se plânge că, chipurile, la nu mai ţine minte ce meci de fotbal operatorii televiziunii i-au cules chipul de la tribună şi l-au proiectat pe ecran, în vreme ce el, Grigoriu, căsca de plictiseală. De, mai picură de somn şi „stelele”…

Prin culoare, dar şi la „LA” – harababură emotivă: replica pe care o dă Matcovschi lui Vieru. Cineva se grozăveşte că încă anumiţi interesaţi stau cu replicile deja scrise pe jumătate, ba unii chiar aşteaptă să se usuce cerneala ultimei fraze şi – se vor arunca în luptă cu filarmonizarea!

Da! Când ne întorceam de la Străşeni, luăm un pasager – ţăran în toate ale sale. Moş Feodor Mereuţă din Recea, pleacă la fiică, la Chişinău. Are peste 70 de ani. Istorisiri. Prizonierat la sovietici, fugă din prizonierat. Acolo, 53 de mii de foşti ostaşi, captivi, fără să fie cel puţin înregistraţi în vreo listă oarecare, să se intereseze cineva cum îi cheamă. Cine murea – murea, cine supravieţuia – mă rog…
I se ponorăşte casa, alunecare de teren. Zice că se simte în putere să mai facă una. E asigurată pe 9 mii de ruble. Şi tot aşa… Un Svejk interesant!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu