sâmbătă, 8 iunie 2013

PRINTRE FĂCLIILE VIEŢII.


                                   Al doilea reportaj din Sulina


În periplul nostru naval în aval aveam să trecem prin preajma câtorva faruri de pe digurile braţului ce flanchează cu digurile sale şi duce spre mare o parte de Dunăre. Farurile numite şi făclii ale vieţii… Cel de pe digul sudic, far cu înălţimea de aproape 12 metri. Nefuncţional, astăzi, construcţia sa metalică fiind dislocată de pe fundament/ postament în anul 1922, necesitate impusă de lucrările de prelungire în mare a digurilor de protecţie a gurii Canalului Sulina. Dar nu totdeauna o lipsa de funcţionalitate practică e fatală, farul respectiv fiind readus pe temelia sa (în 1960)  pentru a reda autenticitate priveliştilor de altă data, adică de acum aproape un secol, când gura Canalului Sulina se afla în acest loc, cu timpul însă înaintând mai spre mare, mai în mare.
Iar farul de pe digul nordic a fost construit in anul 1887, având formă de turn circular din metal de tip greu (cel de pe digul sudic e din metal de tip uşor) şi o înălţime de aproape 14 metri, semnalul său optic răspândindu-se pe o distanţă de 8 mile maritime, călăuzind vasele care intrau sau ieşeau de pe braţul Sulina. Dezafectat şi el în 1922, ca şi confratele său ceva mai mic de pe celălalt dig, şi acest far este un element ce ţine de istoria oraşului-port, marcând, pentru ţinere de minte, poziţionarea de cândva a gurii de intrare pe Canalul Sulina.


Astăzi, este funcţional farul nou, având o înălţime de 48 de metri şi amplasat aproape de capătul digului de sud al gurii Canalului Sulina. Lumina lui este vizibila de la o distanta de 19 mile marine.

Predecesorul celor patru făclii ale vieţii, astăzi ajunse simbolice, ne-clipitoare, a fost farul de la Sulina înălţat în anul 1745 în urma donaţiei turcului Besir Agasi.
Am zis patru făclii ale vieţii, deoarece, nemijlocit în Sulina, chiar în centrul ei, tronează Farul Vechi, zis şi al Comisiei Europene. Construit intre anii 1869–1870 (are o înălţime de 17,34 metri), astăzi el este un muzeu tihnit ce te îngândurează, te emoţionează, te informează.


Nostalgiile unui fost marinar: poetul Cornel Antoniu - la înălţime


 La Maliuc văzusem o lozincă destul de stupidă: „Dunărea izvorăşte de la nemţi. Pescuieşte nemţeşte. Adică legal”. Mare… „găselniţă”... Teo zice: „Pentru prostia asta cineva o fi luat bani buni…” Nu este exclus…


                          Arcadie Suceveanu, Teo Chiriac şi Leo Butnaru 
              la bordul pilotinei "Filioara", însoţind spre mare o navă turcească


                               Mormânt-sarcofag spart de profanatori.
Prin Cimitirul Comisiei Europene a Dunării, impietatea, agresiunea nedrepţilor vieţuitori asupra celor trecuţi în lumea celor drepţi a făcut adevărate ravagii, distrugându-se mormintele – unele din ele se văd şi acum cu dalele sfărmate, semn că au fost profanate, în ele căutându-se cine ştie ce bogăţii iluzorii. Posibil, la ordinul autorităţilor, cineva a încercat să mai refacă ceva, potrivind fără mare meşterie şi tragere de inimă fragmentele pietrelor de cavouri într-un ansamblu care să amintească oarecât de cel iniţial, însă urmele dezastrului nu mai pot fi ascunse. Localnicii au luptat din greu şi nemilos să şteargă urmele a 150 de ani de pietate, de omagiu adus celor plecaţi de pe faţa pământului, de jelire a lor. Se zice că multe pietre de mormânt au fost transformate în dale pentru pavajul ordinar al Sulinei Apoi, alba tristeţe a marmorei timpurilor vechi a fost reciclată pentru mormintele noi ale epocii noastre. Crucile masive din fier forjat au fost smulse de pe mormintele răposaţilor de acum o sută, o sută şi ceva de ani şi propuse ca… marfă pentru mai recenţii isprăviţi din Tulcea sau Constanţa; „reciclate”, readaptate, crucile de peste timpuri au fost reinstalate, hoţeşte, păgâneşte, în alte cimitire! Gardurile ce împrejmuiau mormintele românilor, englezilor, italienilor, nemţilor, grecilor etc. au ajuns să hotărnicească grădinile unor… gospodari din Sulina. 


Vechime... Creşterea arborelui, ca viaţă, dislocă dalele unor morminte...


                                        Dricul de altădată al Sulinei.
În timp ce contemplăm un dric de model vechi, negru, cu cruci albe desenate pe el şi figurine butaforice pe creasta sa, acum lăsat la voia întâmplării lângă o bisericuţă nu prea mare, prin poarta cimitirului intră un tractor. Trage o caroserie în care se află sicriul cu un răposat. Prapuri negri cu cruci aurii pe ele, rude îndoliate; un cortegiu de vreo 25 de persoane. La întoarcere, aceste toate urcă în  caroserie şi tractorul le duce spre masa de pomenire…


 Cimitirul Marin? – întrebam... Pe partea stângă, dincolo de digul braţului Dunării, într-un bazin acvatic special, stau vreo două nave (cam pe-o rână) care, vede-se, nu vor mai fi reparate şi îşi aşteaptă dezmembrarea, drumul spre furnalele vreunei uzine metalurgice. Să zicem, cea de la Galaţi. În genere, rugina e pecinginea mai multor genuri de nave, mari, mai mici, de pe aici.


                                    Sulina arborează steaguri negre...
Cimitirul Marin?... Tangenţial, sensul acestei sintagme se referă şi la unele aspecte arhitecturale ale Sulinei. Ceea ce, pe timpuri, se numea „Hotelul Camberi” acum nu e decât o clădire (frumoasă, totuşi!) rămasă de izbelişte, pe cale să devină o ruină scheletică a fostei arhitecturi, în timp ce, ani de zile, în tribunale continuă litigiul paradoxal până la absurditate dintre două persoane care o revendică, una ca moştenitoare al clădirii propriu-zise, cealaltă – posesoare, deja, a terenului de sub fostul hotel. Alături, de vânzare, masca mortuară, cum ar veni, a fostului cinematograf din oraş.
Printre edificiile maiestoase ale oraşului erau Oficiul Telefonic, Telegrafic şi Poşta, Cercul Marinei Militare, Spitalul C.E.D., Palatul Comisiei Europene a Dunării, acesta, din fericire, salvat, funcţional şi acum într-o adaptare pentru necesităţile navigaţiei române contemporane. Sunt în mare delăsare şi nepăsare unele biserici, inclusiv cea cu hramul „Sfinţii Alexandru şi Nicolae”, ctitorie a regelui Carol I. Nu se mai văd rachetele de calcar sau argilă ale moscheilor de altădată.


                                       Apus de soare la Sulina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu