luni, 31 martie 2014

REALITATE ŞI VIS



28.III.1993

Manifestări cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu Ţara. Seara, recepţie oferită de Ministerul Culturii la Centru de Cultură şi Artă. Concertul de gală, la Palatul Naţional, cam amatorist şi schematic, cu aceiaşi protagonişti ai scenei gurguţaţi; protagonişti ai scenei politico-pseudopoetice de astăzi a Basarabiei…

Joi, 25 martie, Alexei Marinat a publicat o scrisoare deschisă adresată lui Snegur, rugându-l pe infatuatul preşedinte să o citească pe când va zbura peste ocean, spre Brazilia, să zicem. Problema: lui Alexei Marinat nu i se acordă cetăţenia RM, fără ca el să plătească (de, a întârziat omul cu aplicarea ştampilei, despre asta nepovestindu-i mai-marelui peste cripto-comunişti…). În fine (îmi povesteşte Nelu Şcerbina, ginerele lui Marinat), a doua zi scriitorul jălbaş este căutat de o maşină de la preşedinţie: acasă nu e, şi maşina vine la ginere, căutând socrul ne-cetăţean, apatrid, cum ar veni. Până la urmă, Marinat este adus în anticamera preşedintelui, unde îl aşteaptă un funcţionar de la biroul de paşapoarte, care îi şi aplică ştampila cetăţeniei în paşaportul sovietic… Dar vor trebui să plătească şi Mihai Cimpoi, şi Valeria Grosu, şi alţi colegi, care nu au respectat termenul stabilit de asumare, pe gratis, a cetăţeniei…


I-am făcut cunoştinţă lui Ioan Alexandru cu Efim Levit şi cu Ihil Şraibman, care erau la înmormântarea lui Istru. Auzind că Şraibman scrie în idiş, Alexandru prinde a spune pe de rost, în ebraică, pasaje din Vechiul Testament. Şraibman înţelege câte ceva, în special – voluptatea cu care recită Alexandru psalmii străvechi.
Alexandru îmi dăruieşte o Biblie în traducerea lui Gala Galaction. A adus vreo 50 de exemplare, lăsându-le lui Cimpoi, pentru ca acesta să le ofere colegilor care crede că merită.
Ioan Alexandru posteşte cu adânc respect pentru prescripţiile religioase, canonice, lucru pe care nu-l face părintele Tatu – acesta, aseară, la recepţie (Alexandru a lipsit), a înfulecat destule sandviciuri care, se ştie, nu se fac cu fasole…
În camera de hotel a lui Alexandru – o Biblie voluminoasă, pe care o poartă de ani de zile cu el; o Biblie copertată din nou şi învelită într-un material pestriţ. Lângă Biblie – o bucată de hârtie (că nu era o filă, ci o bucată), aproape cafenie la culoare, cu rânduri de poezie pe ea: noaptea, Alexandru a început un poem despre Basarabia. Îl va termina, zice, după ce încheiem şi noi cu interviul…

30.III.1993

Ieri seară, la Casa actorilor, un spectacol de poezie al actriţei bucureştene Olga Delia Mateescu. Am asistat împreună cu Arcadie Suceveanu, căruia i s-a declamat expresiv „Peştele cel mare” şi „Danemarca”.

La Ploieşti, la Zilele Stănescu, trebuiau să plece câţiva scriitori. Contau pe autocarul teatrului „Mateevici”, însă, impulsiv şi nervos cum este, Andrei Vartic îşi schimbă intenţia de a pleca la manifestările respective din motivul vă Mihai Cimpoi nu l-a telefonat, nu l-a ţinut la curent – pe scurt, pentru că nu i-a menajat orgoliul de om bogat şi, mai crede, foarte talentat.

Noaptea, l-am visat pe Liviu Damian – era vesel, afabil. Poate şi din considerentul că astăzi îl înmormântăm pe Samson Şleahu. O telepatie dublată de onirism. Sau poate visul este mediul cel mai propice pentru transmiterea emoţiilor la depărtări de viaţă şi de moarte.

Iată inteligenţa criticilor noştri tari şi – cred ei – mari (cărturari): două tâmpenii ca semn al unei crase ignoranţe – scrie în „Basarabia” (nr. 2/ 93) Hropotinschi: „(Vasile Coroban) A fost un om cu un singur hobby – literatura”. Domnule cum te cheamă, să crezi tu oare că hobby înseamnă preocuparea primă, de bază, ca destin asumat, al unui om? Uite-l pe volatilul „exeget” trecut de 50 de ani mai scriind: „dar a avut de îndurat şi el destule înţepături de furci caudine ale adversarilor săi literari”. Asta e, cel slab alfabetizat, de cum aude de furci, fie acestea şi caudine, crede că ele, toate, sunt menite pentru a înţepa, să zicem, boii leneşi în fund, că prea încet poartă ei carul. Ce să-i faci… Menirea furcilor caudine e cu totul alta şi eu le-aş impune să treacă pe sub ele tuturor slab-alfabetizaţii care se erijează în mari cunoscători şi apreciatori… nici ei înşişi nu ştiu de ce anume…

7.IV.1993

Timpul durerilor, timpul libertăţilor…. Pe 31 martie, s-a stins mama soacră. Procurăm vin de la Străşeni, o luăm de la Chişinău pe Eugenia, verişoara Zinoviei, de la Orhei – pe neaca Tamara, sora mamei soacră, şi plecăm spre Pereni. Când ajungem în dreptul porţii bisericii – acolo, o procesiune funerară. Derutată, Zinovia se dă cu părerea că ar putea să o îngroape pe mama, ceea ce, de fapt, este imposibil. A treia zi ar fi pe 2 aprilie. Dar a fost să o înmormântăm pe 4 aprilie. Zile şi nopţi de ploaie aproape neîntreruptă. Drumurile desfundate, pământul suprasaturat de umezeală… Sâmbătă însă, cerul se milostiveşte şi ţine închise porţile ploilor. Masa de pomenire, praznicul, – în curte. La Chişinău ajungem pe la ora 18,00.

Îmi telefonează Aureliu Busuioc, să mă întrebe dacă nu merg la sărbătorirea Unirii, pe 9 aprilie, la Bucureşti. El nu va merge, temându-se că printre organizatori ar fi şi Vadim Tudor, şi Victor Crăciun. Dar nu ştie ce listă a delegaţiei. Zice că unul dintre cei acuzaţi că pleacă numai ei, aceiaşi, şi hotărăşte să diversifice componenţa desantului Unirii, incluzându-l în listă şi pe… Arhip Cibotaru! Şi Victor Teleucă. Ce logică, domnilor? Arh. Cib. care a fost vârful de lance al antiromânismului?! V. T. care, atunci când se constataseră delapidări financiare la „LA”, se dezvinovăţea la CC că el nu avu când să bage de seamă, deoarece îşi concentrase vigilenţa la lupta cu… naţionalismul?! I se mai propune să plece şi lui Nicolae Popa. Haideţi, băieţi, să vadă cei de dincolo că nu suntem noi chiar atât de singuri, cei trei-patru monopolişti ai patriotismului basarabeano-român… Aţă albă, domnilor, aţă albă…

Pe 5 aprilie, luni, am fost la b-ca pentru copii „Creangă” (filiala de la casa municipală a tineretului), unde, cu elevii a două clase de la liceul „Mircea Eliade”, ne-am întreţinut într-o şezătoare literară dedicată lui Nichita Stănescu. A participat şi Iulian Filip, recent întors, zicea, de la Târgovişte, unde a scris şi două poezii, una cam deşirată începând cu un vers frumos: „Târg în pârg”. În felul de a fi al colegului se simte deja o spuză de emfază de şef, fapt căruia eu unul nu-i prea acord importanţă. Însă mă supără mai mult mediocritatea slugarnică a C. B., directoarea bibliotecii, care e gata să facă temenele spre oricare ins care e apropiat nomenclaturii.

Mâine, la ora 15,00, o altă manifestare Nichita Stănescu, la b-ca „Onisifor Ghibu”.

De la Focşani, mi-a telefonat poetul Dumitru Pricop – vine joi, însoţind un businessman. Prin Gh. Barbarov, le comand camere la hotelul „Naţional”.

Vladimir Beşleagă îmi spune că a terminat de citit „Schimbarea la faţă a României” şi, dacă-i mai îngădui să reţină cartea, ar dori să o citească şi soţia sa. Fireşte că nu e nicio grabă cu returnarea; mă bucur că această lucrare de tinereţe a lui Emil Cioran va fi cunoscută de mai mulţi oameni de pe la noi. Drept recompensă, zice V. Beşleagă, îţi aduc nişte publicaţii periodice. Şi chiar trece pe la US, oferindu-mi câteva exemplare de „Puncte cardinale”. În birou se află şi Aurelu Busuioc care tocmai îmi dăduse să citesc interviul pe care i l-a luat Marius Tupan. Mai bine zis, alternativ, citisem cele 13 întrebări pe care i le înmânase Marius, adjunctul de la revista „Luceafărul”, şi tot atâtea răspunsuri pe care Busuioc căuta cumva să i le transmită colegului bucureştean. Până la urmă, i le-a dat lui Vasile Leviţchi care, posibil, va pleca la zilele Unirii. Deci, am fost chiar cel dintâi cititor al acestui interviu, nu prea mare ca proporţii, cu întrebări şi răspunsuri succinte; are un dinamism şi, din partea lui A. Busuioc, pe-alocuri, o tentă ludic-ironică.

Transcriu de pe banda magnetică cele două ore de conversaţie cu Ioan Alexandru. Trei pagini le-am selectat pentru „Caietele de cultură” dedicate Paştilor. În reportofon au mai rămas cam 20 de minute de dialog, partea care se referă la Lucian Blaga.

Duminică seara, am făcut cu Zinovia o mică masă de pomenire a mamei. Prezenţi Dumbrăvenii, Buracii, familia Diug şi familia Vasiliev.

Vladimir Beşleagă mă roagă s-i împrumut volumul „De dialectica” al Sfântului Augustin. Chiar în aceste clipe îl pun în geantă, să-l duc la birou.  

Pe canalul  8 se retransmite, în original, Canalul 5, Europé, al Televiziunii Franceze. Pentru mine, cel puţin, e foarte necesar acest lucru. Repercusiunile lingvistice pozitive vor fi multiple.

16.IV.1993

Ieri, merg la clinică şi devitalizez (depulpez) doi dinţi din faţă-stânga, care vor servi de suport coroniţei de fieroporţelan năucitor de costisitoare… În total, va trebui să achit 97,5 mii de ruble… Cum să mai comentezi, şi ce? Voi vedea, în mulaj, „masca” gurii poetului, părăsită relativ devreme de foarte mulţi colţi… Însă nu astea sunt marile dureri ale lumii… În raport cu atâţia oameni chinuiţi, bieţii, sărmanii de noi ne putem considera aproape fericiţi…

Pe la ora 10,00, pe la US vine dl Ion Bistreanu, pentru a-şi lua rămas bun de la noi. Pleacă în Ţară şi, după un concediu, va survola Basarabia, unde a fost împuternicitul cu afaceri al statului român, pentru a ocupa postul de ambasador în Ucraina. Mai înainte, îmi făcuse o… aluzie foarte ne-aluzie, că, vedeţi dle Butnaru, numai eu nu am un autograf de la dvs. Ieri, am lichidat omisiunea, oferindu-i „Şoimul de aur”.
Cimpoi şi mai recenţii săi sfetnici, M.I.C., I.V. dolofanul şi scundul V., au tot „petrecut” împuternicitul (acesta, de fapt, a plecat într-o oră) ziua întreagă, cu sticloanţe şi planuri croite doar din pahare, din motivul că nu aveau ce pune sub cuţite.


La clinica stomatologică, un student la practică îi întreabă pe alţi doi colegi de-ai săi, dacă au văzut sau ba moneda sau bancnota leului moldovenesc. De unde?, se miră ăia. Parcă a fost pus deja în circuit? „Staţi că vă arăt eu leul, zice el intrigant, băgând  mână în buzunarul pantalonului şi scotocind acolo, apoi bagă cealaltă mână în al doilea buzunar al pantalonilor, scotocind şi acolo cu insistenţă. Colegii – numai ochi şi aşteptare să vadă, pentru prima dată, valuta naţională prutonistreană. La un moment dat, intrigantul lor coleg scoate mâinile şi, odată cu ele, întoarse pe dos, buzunarele pantalonilor, zicând: „Iată urechile leului moldovenesc!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu