sâmbătă, 5 decembrie 2015

NE-A PĂRĂSIT POETUL ION MILOŞ (16.II.1930 - 5.12.2015)

     
Doamna Catinca Agache din Iaşi mi-a dat trista veste că, din fiordurile nordice, s-au înălţat spre stele sufletul şi harul poetului Ion Miloş. A fost prietenul nostru. A fost generosul interlocutor al cititorilor săi din România, Serbia (acolo s-a născut) şi Suedia, ţară în care se stabilise deja de mai multe decenii, unde şi-a scris propria literatură, dar a tradus-o şi a propagat-o şi pe cea a multor confraţi români. Inclusiv prin panorama/ antologia "VID TYSTNADENS BORD" ("La masa tăcerii"), publicată în anul 1998 la Stockholm, care inserează mostre din creaţia a câtorva zeci de poeţi români.





Ne-am întâlnit de multe ori pe ambele maluri ale Prutului, în multe oraşe şi biblioteci, la întrunirile scriitorilor de la Neptun. În august 1992 am dialogat, iar conversaţia am publicat-o în volumul "Spunerea de sine". O vibrantă, pe alocuri dramatică mărturisire de om şi poet, pe cât de aproape de ai săi, pe atât de înstrăinat. 

Reproduc aici imaginile cu textul acelui dialog. 
Dumnezeu să-l aibă în pază pe fratele şi confratele nostru Ion Miloş.









3 comentarii:

  1. Prin faptul că Ion Miloș a fost și poet, și traducător (a reprezentat zeci de poeți români în limba suedeză) - mă asociez cu el ca frate de... suferință. Dumnezeu să-l odihnească! (Daniel Ioniță)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am postat pe blogul meu ilazu.blogspot.com relatarea unei întîlniri cu poetul Ioan Miloș, cu ocazia lansării cărții sale ”Durerea de a fi român”:
    https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2678444635787075432#editor/target=post;postID=6750732868684350465;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=link

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc. Dumnezeu să-l aibă în grija Sa pe Poetul Ion Miloş.

    RăspundețiȘtergere