joi, 20 septembrie 2012

ÎNTINERIND CU 10 ANI...


SAU: PRIETENUL MEU - PICTORUL

Aurel Guţu
În primăvara trecută, pictorul Aurel Guţu a rotunjit vârsta de 70 de ani. Azi însă, dactilografiind la jurnalele mele de acum mai mult sau mai puţin timp, am dat de o filă care "ne întinereşte" cu câte zece ani. Este următoarea:


10.IV.2002

Pictorul Aurel Guţu a împlinit 60 de ani. Întâlnindu-l în holul de la intrarea în Casa presei, ne amintim cum, acum circa trei decenii, când puneam la cale o emisiune TV despre o expoziţie a sa, lui, protagonistului, nu i s-a permis să apară în cadru. De ce? Purta barbă, de altfel ca şi acum. Pudoarea... putorii comuniste! Ce javre mai plodise greţoasa aia ideologie…
Aurel mi-a ilustrat trei cărţi, prima, de debut, pe coperta căreia schimbase „subversiv” ordinea culorilor din tricolor, cea pentru copii „Papucei cu felinare” şi, mai puţin reuşită, dar nu numai din vina sa, ci şi în urma constrângerilor „economicoase” ale celor de la tipografie, – „Formula de politeţe”. Apoi, portretele juneţilor noastre, pe care le-a executat în guaşă – ale lui Nicolae Vieru, Ioan Mânăscurtă, Leonidei Lari, al meu. Pe ale lui Nicolae şi Leonidei le-am adus eu de la Stăuceni, unde Aurel îşi are gospodăria. Lui Nic.Vieru i-a mai făcut unul, foarte frumos, în acuarelă. Mie – mai multe portrete-schiţe în creion, un „ciucure” pe aceeaşi filă. Camarad cu alură uşor boemă dragul de Guţulică. Statornic şi reconfortant în prietenie. Plus generozitatea-i.

Portretele despre care se spune în textul de mai sus

Bi-portret din 1975

Portret în guaşă, 1974-1975
P. S. „Barba” lui Aurel a fost… interzisă de Lozan (îi spuneam Lê Duân, ce se pronunţă: Le Zuan – bossul comuniştilor din Vietnam); Lozan/ Le Zuan era satrapul-şef al televiziunii de pe atunci şi ar fi zis: „Ce-i cu aista cu barbă? Ce, e Dubinovschi?” Lazăr Dubinovschi fiind un sculptor bun, chiar cu lucrări în Muzeul Naţional al României, dar care trecuse de partea oficialităţilor, cioplind şi destule scamatorii ideologice, tendenţioase. Prin urmare, puterea avea agreaţii săi cu barbă – Lenin şi… Dubinovschi. Iar Aurel Guţu, dacă dorea să apară în emisiunea TV, trebuia să se radă… Şi amicul a refuzat să o facă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu