vineri, 26 octombrie 2012

PRIMELE JERTFE ALE „RĂZBOIULUI STELELOR”



Pagini de jurnal/ Cernăuţi

10.I.1986

Reclama cinematografică în Cernăuţi e mai ingenioasă decât cea din Chişinău. Un exemplu: „La solicitarea numeroşilor spectatori, pe ecranul nostru se va demonstra în reluare filmul Romanţa cruzimii”. O fi fost, nu o fi fost solicitări, dar reclama câştigă. Oraşul are şi mai multe cinematografe decât Chişinăul. Doar în centrul său sunt situate vreo zece.
Peste ani, la poarta Universităţii din Cernăuţi.
În stânga, poetul Liviu Ioan Stoiciu
Străzile centrale abundă în „Saloane de modă”. Ai impresia că i se face concurenţă serioasă… Parisului. Dar de fapt aceste „saloane” (nu trebuie scoase dintre ghilimele) nu sunt decât obişnuite ateliere de croitorie. Explicaţia, una dintre posibilele, ar fi că în Cernăuţi – furnicar de lume – vin foarte multe persoane din întreaga regiune, ba chiar şi din Transcarpatia. Nu toate localităţile din munţi au ateliere de acest gen şi urbea îndeplineşte numeroase comenzi de croitorie.
De mai continuă în acelaşi mod „concediul” meu curent, el ar putea fi numit unul al observaţiei şi meditaţiei. Asemănător acestuia ar fi fost doar cel petrecut împreună cu Zinovia în Crimeea, impresiile adunate atunci „regizându-le” într-un text intitulat „Refrene sub amnarele soarelui”. (Publicat în „TM”. Mi s-a întâmplat necazul cu dedicaţia: De ce e dedicat textul… soţiei? Mai să se ajungă la mustrare. Ce, trebuia să i-l dedic… partidului?...)


Pe o etajeră – un mănunchi de spice, care mă face să-mi amintesc că L. C., stăpâna apartamentului în care m-am cazat, este organizator al unor activităţi artistice de masă. În ultimii ani, mănunchiul de spice – ca simbol cu sensul uşor de intuit – e frecvent în manifestările culturale şi, deci, nu este exclus ca şi aceste podoabe aurii să fi fost folosite la diverse înscenări, reprezentaţii. Îmi amintesc că „am păcătuit” şi eu, simbolic-metaforic, propunându-i Zinoviei şi lui Dan Cercavschi, pentru un scurt film documentar, un cadru de final cu o carte pe care stau câteva spice. Era vorba de un autor foarte modest ca valoare, P. D., dar încă în graţiile puterii, în „desagii” căruia muzele puseseră foarte puţine daruri…

12.I.1986

Plimbări pe străzile Eminescu, Schiller, Aleihem, Ukrainka… La piaţă, muntencele propun ciorap de lână, mănuşi, mături. Alături – limuzine ticsite cu flori: stăpânii scot câte un buchet, propunându-l eventualilor cumpărători. Din când în când, pornesc motorul, să se încălzească salonul cu plăpânde frumuseţi.

Pentru ca să telefonezi de la un aparat public, trebuie să consumi câteva monede. Telefoanele sunt şi mai deteriorate ca cele de la Chişinău. Străzile înguste oferă făptaşilor siguranţa că, lovind cu pumnii într-un aparat, nu vor putea fi interceptaţi. Mai e o cauză: blestemata monedă de două copeici, pe care nu fiecare o are la îndemână şi nu în orice chioşc sau magazin se găseşte vreun vânzător care să-ţi schimbe bani pentru telefon. Nici până astăzi nu s-a gândit cineva dintre responsabili că ar trebui să existe şi nişte automate pentru schimbul monedelor. Sigur, acestea ar salva multe aparate de telefon de la agresiunile huliganilor.

În troleibuz, parcă aş auzi o voce cunoscută. Pivesc peste umăr. Este G. B.. Discută cu cineva. E ora când, probabil, şi-a încheiat cursul la Universitate. opreşte un sentiment de acută tângă „să ies” la vedere. Mi-i antipatic, de când, tocmai de la Cernăuţi, a venit la Chişinău la redacţie cu plângere şi învinuiri asupra lui Vasile Leviţchi care, cică, l-ar fi defăimat în parodia „Bouleanul cu diplomă”. Argumentele lui B. erau atât de bizare, subtextele invocate – ridicole, încât nu-ţi puteau trezi decât un sentiment de milă dezgustătoare. La rândul său, a fost corect: văzându-mă, nu s-a apropiat nici el, ceea ce m-a făcut să răsuflu uşurat.  

Ieri, pe la 15, soseşte Ilie. Peste vreo oră vine şi Vasilică. Discuţii despre literatură în amestec cu contrări (înde ei), uneori – deloc loiale. Le este greu băieţilor. Dar sunt şi cam dezorientaţi, neştiind în ce albie să-şi călăuzească optimal forţele. Ilie e oprimat de dramatismul existenţei, surmenat fiziceşte şi moraliceşte. Vasile nu găseşte înţelegere în mediul familial: timpul pentru scris îi este limitat la maximum, de altfel ca şi al lui Ilie. Îi îmbărbătez cum pot, încerc să-i abat de la suspiciunile şi mărunţişurile ce dăinuie între ei, între alţi colegi de aici. De cele mai multe ori, nu există situaţie fără ieşire. A fost o noapte albă cu zori pistruiaţi de fulgii rari ai unei ninsori timide.
Apoi – obişnuita promenadă matinală întru cunoaşterea altor sectoare ale oraşului. Strada Kobâleanskaia se numea Domnească, apoi – Iancu Flondor. Prin geamuri, prin sticla lor, – răzbate cavalcada „Fonocaleidoscopului duminical” de la Chişinău care, se vede, e foarte popular şi la Cernăuţi. Igor Bolboceanu într-un dialog cu Mihai Dolgan, câteva melodii ale „Contemporanului”. Deci, s-ar putea spune, radioul chişinăuian are o emisiune de clasă europeană.
Orăşenii evacuează brazii din apartamente. Mulţi brazi, deoarece Carpaţii sunt generoşi. Pădurici întregi de cetini prăvălite prin curţi.
Trec pe la piaţă, prin alimentare. Fac cumpărături sumare ce m-ar scuti de frecventarea ospătăriilor publice. Salam, brânză, carne de iepure, un borcănaş de miere, altul de hrean… Mă rog, şi din aste toate… izvodeşte, indirect, literatura…
Pe aici, vânzătorii sunt mai atenţi, mai binevoitori decât cei din Chişinău. Îngăduitori, serviabili, – aproape a mirării. Mai nimeni nu refuză să-ţi schimbe monede pentru telefon. La noi, însă, lucru ştiut, – o dată din trei, eşti aproape bruscat, privit cu supărare.

13.I.1986

M. P. a trăit aici, sub Cernăuţi, cu o învăţătoare, Dorina. Vroia un copil de la ea. Şi când femeia aproape să nască, el – laşul, o părăseşte. Gravidă, Dorina descarcă materiale de construcţie: înălţa o casă cu două caturi şi zece odăi, să aibă unde lucra în tihnă „scriitorul Mi.” La maternitate au mers Vasilică şi cu soţia. I-au fost şi naşi fetiţei, pe care mămica Dorina… tot Dorina a numit-o, după ce a aşteptat jumătate de an cu pruncuţa nebotezată, să vină tăticul să-i pună odorului nume ales, care i-ar fi pe plac. Însă tăticul deja reuşise să se căsătorească la Moscova. Prin proces judiciar, lui P. i s-a impus să-şi recunoască paternitatea, astfel Dorina purtându-i numele de familie.

 26.I.1986

Când, la adunarea de la USM, a fost vizat că ar fi preocupat excesiv de textele cantabile şi de apariţiile sale la televiziune, vizat „cu gura” lui Pavel Petric de la CC., Grigore Vieru a tras concluzia că de aceasta nu putea să nu ştie Pavel Boţu, ba mai mult, sugestia anume de la acesta şi putea să vină, astfel că într-o pauză se apropie de prim-secretarul breslei, tremurându-şi buzele ce i se învineţiseră, strecurând printre dinţi: „Boţule, fascistule!” Peste vreo săptămână se ţine plenara cu critica literară, în pauză vorbeam ceva cu Vieru. Se apropie Boţu, zicând cu glas „nedumerit”: „Ce-i, bre Grig, n-am înţeles invectiva ta, cum, probabil, nici tu nu ai înţeles ceva”. Şi, apucându-l de braţ, îl trage în biroul lui Gheorghe Vodă. „Vino să ne lămurim omeneşte”,  mai zice instigatorul.
Replici, indirecte, vin şi din partea altora. Argumentul: prea à la italiano o face Vieru, precum şi compozitorii. Exemple: Valentin Dânga în mărturiile sale din „LA”, Dumitru Matcovschi în parodia-şlagăr, compusă de Mihai Dolgan. Apoi atotvorbitoarele culoare. Unii zic că Vieru face conştient acest lucru. Cică nu e simplă sonoritatea italienească: amore, lacrima, graţia, romantica, melancolia, seara etc. vin ca argumente, implicite, pentru neiniţiaţi şi pentru cei cu optica deformată referitoare la originea limbii noastre, şi ca dovadă a armoniilor ei. În caz contrar, unii vor continua să ne considere de cu totul altă spiţă, cu intenţii ce ne mai defăimează încă adevărata origine etnică.

9.II.1986

Tragedia navetei spaţiale americane „Challenger” mai bântuie lumea. Recuperate, pe mii de kilometri, 12 tone de metal, o cască de astronaut, foarte deformată, un os de 15 cm, ars la explozie. Un titlu dintr-un ziar american: Primele jertfe ale „războiului stelelor”.

11.II.1986

Colca (Nic. Vieru) a fost la Moscova, cu V. Beşleagă, M. Cimpoi, S. Celac, alţii, la o discuţie despre proza tânără. Zice că întâia oară când, aflându-se la Moscova, Cimpoi nu-i sună, nici la telefon, nici la uşă, lui Druţă. S-a depus polei între ei, Druţă refuzând prefaţa pe care i-a ticluit-o Mihai la opere alese. Cică, las’ s-o scrie Hropotinschi. Motivul ar fi că prozatorul nu a fost satisfăcut de o altă prefaţă, scrisă de Cimpoi pentru volumul din seria „Biblioteca şcolarului” de la Kiev. Ucrainenii au cerut un text pe înţelesul elevilor, iar Druţă ar fi dorit, probabil, ceva mai mult, chiar dacă se scrie şi pentru şcoală. Nu e oare şi aici dragonul nesăţiosului orgoliu? Posibil că în cazul li I. Dr. el nu ar fi atât de supărător şi periculos… Dar cine ştie?..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu