joi, 21 ianuarie 2021

CU LAURENȚIU ULICI

 




Leo BUTNARU

 

PAGINI DE JURNAL CU LAURENȚIU ULICI

 

            17.XI.1990

Bacău, Zilele revistei „Ateneu”. La hotelul „Decebal” îl cunosc pe Laurențiu Ulici care își uimea confrații băcăuani prin erudiția sa literaturologică. Aceștia alegeau, în mare discreție, un scriitor pe care, după 15 întrebări la care se cerea a răspunde doar cu „da” sau „nu”, ori „nu știu”, Ulici identifica scriitorul. Se ghicise chiar și… pe sine! Băcăuanii insistă să fac și eu o alegere. O fac, spunându-i numele lui Sergiu Adam. Ulici interoghează. Însă... eșuează. Nu l-a ghicit pe… A. E. Baconsky! Bucurie în rândul băcăuanilor. Ulici cam dezorientat. Prima sa „înfrângere”. Mă rog, joc de literați maturi.

Marea surpriză: la Centrul Internațional „George Apostu” sunt declarat unul din laureații premiului revistei „Ateneu” pentru poezie și publicistică. (Am publicat aici două eseuri și un grupaj de poeme.) Primesc distincția împreună cu reputatul Zigu Ornea (premiul special), Eugen Uricaru (proză), Laurențiu Ulici (critică literară), Cristian Teodorescu (autori tineri). Premiul mi-l înmânează Eugen Simion. Tot aici îl cunosc pe Nicolae Manolescu cu care, în aceeași zi, împreună cu Sergiu Adam, mergem la întâlnire cu elevii liceului „Bacovia”. Atmosferă excelentă. Adolescenți bine instruiți, curioși. Cineva citează din poezia… mea. Surprins. Flori și autografe. Manolescu îmi solicită versuri pentru „România literară”, iar Ulici pentru „Luceafărul”...

Destăinuirile deloc plăcute ale lui Ulici la adresa lui V., L., D. etc. Pavel Savin, secretar literar la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, prezent și el la discuție, remarcă… remarcabil! – „Cum să-l aibă la inimă, dacă el, D., vine la români cu ținută de reprezentant al… Uniunii Sovietice?”. Firește, prea multă politică, laudă plângăreață – în loc de artă, estetică, sentiment și gând ales. Aceasta îi supără pe Manolescu, Ulici, pe alții care nu țin la Păunescu. Alături de ai noștri, Ulici făcu... praf din Ioan Alexandru… De, pluralism și tulburare de opinii… Să ne ascultăm…

 

10-14.II.1991

La Chișinău ne fac o vizita de răspuns colegii Mircea Dinescu (președinte USR), Ana Blandiana, Sergiu Adam, Laurențiu Ulici, Nicolae Prelipceanu, Elena Ștefoi, Adrian Popescu...

Din program: discuție anul literar 1990, seară de poezie la USM, semnarea protocolului de colaborare dintre cele două uniuni de scriitori, vizită la Orheiul Vechi, prânz la casa de creație de la Peresecina, întâlnire cu elevii școlii viticole din Stăuceni.

 

17.XI.1994

Croaziera a peste 300 de scriitori europeni pe nava grecească „World Renaissance”. La Constanța, de cum se luminase și coborârăm în oraș, aparatele de fotografiat sunt puse pe exotisme: niște specimene cu rânduri-rânduri de fuste aprins colorate, o trăsură patriarhală trasă de măgăruși, altele... Iau aminte că bunii noștri confrați ucraineni cam fac exces de zel în îngroșarea culorilor, comentând unele momente cu destul vitriol în voce. Îi înțeleg: au simțit că vizita la Odessa a lăsat tuturor un gust amar, astfel că vor să spună că, vedeți, nici aici, în România, nu e Occidentul. E drept că și ai noștri, unii, nu s-au scumpit la epitetizări spre negativ ale celor văzute în orașul întemeiat de ducele Armand Richelieu, rudă a cardinalului Richelieu din Franța lui Ludovic al IV-lea. Dar la Odessa impresia ușor deplorabilă a fost atenuată de berea și vodca ieftine (în comparație cu Atena, unde o halbă de bere e în jur de 2 dolari, în capul Scării Potiomkin era de huzurit, domnule!

La Constanța au urcat pe navă Laurențiu Ulici și Marius Tupan.

 

22.XI.1994

E trist că, uneori, ne arătăm ostili, neloiali față de vreun coleg. Cum s-a întâmplat, pe navă, la seara dedicată delegației române. Surprinși că organizatorii i-au oferit cuvântul de deschidere unui scriitor de la Chișinău, unii – câțiva – colegi din dreapta Prutului încercau să-l bruieze pe A., care, fiind prieten mai vechi cu Peter Kurman, scriitor suedez, unul din organizatorii croazierei, nu putu să refuze propunerea nordicului de a rosti câteva cuvinte de salut. Unde mai pui că textul l-a potrivit de comun acord cu Ion Pop, om inteligent și cooperant. În același timp, mă întreb de ce nu a fost solicitat Laurențiu Ulici, președintele USR? Era tocmai cazul... cazurilor! Sigur, aceasta putea trezi nedumerire, putea să semene a oarecare sfidare. Poate că la mijloc să fi fost și partidele nocturne de poker în salonul mare... Cine știe?... Important e să nu se ajungă la vijelie, nici între noi, nici pe mare.

 

24.XI.1994

Atena. Zi pe care i-o dedicăm, cât e (... mai lungă decât veacul), metropolei grecești. Cu Laurențiu Ulici, Nicolae Prelipceau și Adriana Babeți hoinărit-am pe Acropole. Ceilalți, în grupuri-grupulețe, făceau același lucru. De pe marginea prăpăstioasă a dealului (s-ar putea spune – muntelui pe care se află Acropole), Ioan T. Morar, privind peste împrejurimile arhitecturale ateniene, ce se întind colo, jos, departe, dă o superbă pereche de rime:

„O. K.,

Popor de zei!”

Laurențiu e cel mai versat în periplu, pentru că l-a făcut și altă dată; ne inițiază și pe noi, sumar și neostentativ. În genere, Ulici pare a fi juma-juma ca stare sufletească: uneori volubil, extravertit, alteori – introvertit, aproape taciturn. Secunda stare e foarte firească pentru cel care a petrecut mii de ore de concentrare în fața tablei de șah.

 

În Piața Sintagma Laurențiu Ulici telefonează la București – minunea simplificată a telefoniei: cartela ... globalizării! – anunțând pe cineva din subalternii de la USR de sosire. Parcă mi-ar fi telefonat și mie: abia acum conștientizezi că, peste trei-patru ore, fascinantul periplu peste mări și – stări, peste epoci statuare și ruine atât de vorbitoare prin muțenia lor – periplul chiar se va încheia. Fără, însă, a luat sfârșit în re-trăirile, re-memorările, re-fanteziile noastre.

                                                                                            

Urcând Areopagul

așezându-se pe stâncile lui tocite

turiștii mai fumează câte o țigară acolo

unde Oreste fu judecat de tribunal pentru că

și-a ucis mama...

 

Domnilor! Poate mai lăsăm puțin fumatul

amintindu-ne că exact pe aceste steiuri

pe care stăm noi cu fundul

lustruindu-le cu pânza aspră a blugilor

a predicat apostolul Pavel

convertindu-l la creștinism pe senatorul Dionysos care

schimbându-și un „Y” pe un „I” (adică

punând punctul pe Z (grec))

prin grație divină ajuns-a Sfântul Dionisie Areopagitul.

 

Lăsați fumatul doamnă și priviți în jur:

Acropole Partenonul Templul Atenei

Agora Biblioteca lui Hadrian

în depărtare – calcarul alb al Licabetului și

p r e t u t i n d e n i

Iliada și Odiseea dar mai cu seamă

p r e t u t i n d e n i Homer...

 

(Poemul i-l dedic lui Laurențiu Ulici.)

 

 

2.IX.1992

La USM desfășurăm Zilele Blaga, având mulți invitați de la Cluj, București, Bacău etc. Seara – alarmă! Sunt telefonat pe la ora 23.00: Laurențiu Ulici, Petre Stoica și Sergiu Adam au pană de motor undeva la 16 kilometri de vama Leușeni (spre Chișinău). Telefonez la restaurant, la hotel, unde mai rămăseseră cu oaspeții Cimpoi și Suceveanu. Ghinion: „Au plecat acum câteva minute”.

În fine, dimineața îl văd pe Ulici la micul dejun, el reușind să vină cu o mașină de ocazie. Supărat, și pe bună dreptate. Urc în „Volga” USM, mai iau un șofer, câteva sticle cu vin, apă minerală, gustări – și gonim spre satul Bujor, de unde să-i recuperăm pe Stoica și Adam. La volan fusese Ulici. Defectul: se spărsese chiulasa.

Cu scuzele de rigoare, cu dulceața vinului, repar cumva gafa. Stăm la umbră de nuc cam o oră jumătate. Pornim pe la 12.00. După anumit număr de kilometri parcurși, se încălzește motorul „Volgăi” cu care remorcăm „Dacia”. Căldură infernală, aer fierbinte. Ne mișcăm anevoios, din popas în popas. Fierbe apa în radiator. În urma noastră oprește o altă „Volga”, cu care este recuperată o altă limuzină. Șoferul ne strigă: „Voi ce faceți, ceai sau cafea?!” Pentru că apa din radiator clocotește…

Zilele Blaga trec fără excese și „abateri grave”. Doamna Dorli Blaga nu produce mare impresie. De altfel, nici Gabriel Bacovia (mai ales...). Necomunicativă, greu vorbitoare, pare ursuză și blazată.

La un moment dat, Laurențiu Ulici zice că-mi va face marea surpriză de a-mi acorda, pentru valoarea celor publicate în presa USR, Premiul revistei „Luceafărul”. Știu eu… Nu mă autoflatez prea mult, dar aș vrea să cred că distincțiile le merit cu adevărat…

Am reușit să realizez două dialoguri, cu Petre Stoica și cu Laurențiu Ulici, „forțându-i” să accepte neparticiparea la unele acțiuni în favoarea pugilismului întrebări-răspunsuri.

Lică Rugină de la Galați are marea inspirație și generozitate să-mi dăruiască uimitorul volum „Panorama poeziei universale contemporane”, editat de regretatul A. E. Baconsky încă în 1972. Zău că râvneam această antologie! O împrumutasem, demult, de la Gh. Vodă. În Chișinău sunt puțini, foarte puțini posesori ai acestei lucrări fundamentale.

 

4.IX.1992

Telefonez la București, să aflu cum au ajuns „naufragiații” Ulici și Stoica. La administrația „Luceafărului”, unde nimeresc, o doamnă îmi explică pe ton tânguitor că „Dl Ulici a avut o pană de motor și a dormit o noapte în câmp deschis”. De, e și acesta un eveniment care se răspândește.

În fine, vorbesc și cu Laurențiu: au ajuns cu bine, ieșenii au fost specialiști excelenți: mașina a rezistat.

 

5.IX.1992

Transcriu de pe banda reportofonului dialogul cu Laurențiu Ulici. Luni trebuie să i-l prezint lui Eugen Cioclea pentru „Tinerimea Moldovei”.

Telefonează Gr. Vieru, dându-mi sumarul pentru placheta din seria „Poezii de duminică”. Îmi transmite 36 de titluri din „Rădăcina de foc”. Încă nu are un titlu de volum. Urmează să-l găsească.

 

17.IX.1992

Eugen Lungu îmi cere permisiunea să facă rocadă cu dialogurile pe care le-am prezentat la „Sfatul Țării”, mai întâi publicându-l pe cel cu Laurențiu Ulici, în locul celui programat cu Mircea Nedelciu. („Și acesta foarte interesant, dar oarecum atemporal, pe când Ulici spune lucruri dure, de anumită actualitate”, punctează Lungu.)

 

5.X.1992

De la Galați, prin Al. Condeescu și contabilul-șef de la Muzeul Literaturii Române, trimit pentru Laurențiu Ulici două colete cu cărți ale autorilor basarabeni, pe care mi le solicitase. Majoritatea volumelor sunt din biblioteca mea, având dedicațiile autorilor. Ce cacofonie trebuie să mai conțină și acea învecinare de autografe!...

 

31.XII.1992

După ce am programat la computer diplomele pentru laureați, ajung la USM, fiind întâmpinat de un prelung, insistent sunet de telefon. E Laurențiu Ulici de la București. Felicitări reciproce (sărbători de iarnă, nu?), apoi întrebarea dacă aș putea veni pe 7 ianuarie pe malurile Dâmboviței la înmânarea Premiilor revistei „Luceafărul”. Mulțumesc și promit că voi încerca să ajung la București.

 

9.I.1993

Pe 4 ianuarie am procurat bilet pentru autocarul de București. Seara, la Actualități, aflu despre incendiul care a cuprins o parte din Casa Sadoveanu (sediul USR); cauza – sobă de gaz lăsată fără supraveghere. Presupun că e vorba de cea din camera pentru oaspeți, unde ar fi trebuit să fiu cazat și eu. Mare păcat că flăcările au atacat memoria (și confortul…) literaturii române…

Vede-se că și din cauza incendiului dragul de Laurențiu Ulici îmi spune pe 6 ianuarie, la telefon, că ar fi bine să mân la el, ai lui, cu toții, soția, copiii, sunt la Paris, așa că nu vom deranja pe nimeni și nu vom fi deranjați. Alte amănunte (incendiul, premiul revistei „Luceafărul”) nu-mi dă. Laurențiu e unul dintre puținii colegi care poate rămânea discreți cu desăvârșire pe o durată mai mare de timp. Sobru, cu ne-tresăriri de mușchi pe chip, poate sta ore în șir nemișcat într-un fotoliu (doar gestul de aprindere a țigărilor și ale stingerii acestora în scrumieră sunt mai „spectaculoase”) cu înfățișarea de sfinx blând, care a cunoscut precoce înțelepciunea, din care nu lipsește austeritatea și calculul matematic.

 

9.I.1993

De la Gara de Nord mă ia cu „Fiatul” său Laurențiu Ulici. Apartament spațios, cu respectiva doză de dezordine și neglijență care demonstrează că stăpânul prețuiește mai mult altceva: cartea, lectura, serialele TV, filmele video, tele-știrile, țigara, cafeaua, îndelungile, meticuloasele și miezoasele discuții telefonice, culcatul târziu după miezul nopții… Totul pare să aibă sens de tabiet, de ritual artistic-ușor-boem (boem într-o foarte mică doză, dar de luat totuși în seamă). Da, și o altă mare pasiune a lui Ulici: bridge-ul. Oriunde în casă, pachete cu cărți de joc.

Fac cunoștință cu Marius Tupan, adjunctul lui Ulici la „Luceafărul” și vecinul său de la etajul de sus. În același bloc de pe str. Apolodor locuiesc mulți scriitori: Eugen Simion, Nelu Oancea, pare-se Petre Got, alții… La rugămintea mea Ulici îi telefonează lui Zigu Ornea, anunțându-l pe acesta că a Luat Premiul US din Moldova. Înțeleg că Ornea îl întreabă de unde știe. „Mi-a spus chiar unul din cei care te-au votat, cel mai bun poet din Basarabia”. Pauză. După care, Ulici: „Bravo, vezi că ai priceput despre cine este vorba. Tocmai el, Butnaru e aici”.

Noi, nealintații cu distincții și adjectivările elitiste, nici nu prea știm cum să reacționăm la auzul lor… După spusa lui Laurențiu, în cuvântul rostit cu ocazia înmânării premiilor revistei „Luceafărul” (pe 7 ianuarie, Casa Vernescu, ora 12), Cezar Baltag mă numește „marele poet din Basarabia Leo Butnaru”. Iar a doua zi, la redacția revistei „Viața românească” Liviu Ioan Stoicu îmi oferă volumul său de versuri („E ultimul”, îmi șoptește la ureche, dându-mi de înțeles că are și altele pe cale să apară), „Poeme aristocrate”, cu următorul autograf: „Cu dragoste frățească marelui poet basarabean Leo Butnaru, extraordinarei sale distincții morale”.

Evident, în toate cele trei cazuri s-a exagerat. Sunt, sau aș vrea să fiu un bun autor de poezie; un bun autor român. Atât.

Cel mai firesc am primit exclamația lui Petre Stoica care, când s-a anunțat că mi se acordă premiul pentru poezie, a exclamat necontrafăcut, pare-se: „Bravo!”.

La gala premiilor „Luceafărul” – lume multă, din abundență; reprezentanți ai presei. Noi, premianții, suntem solicitați ba de vreo două posturi de televiziune, ba de câteva de radio, ba de mulți jurnaliști de la presa scrisă. Ce alint, cam… incomodant, frumos obositor!... Dar cred că am reușit ca inima să nu mi se urce spre creier, să-l… strâmtoreze. Dacă și sunt oarecât orgolios, sper că nu într-un mod exagerat până la indecență și nerușinare…

Un la fourchette din care, din motivul „atacului” de presă, nu prea reușesc să gust.

În ziua înmânării premiilor, redacția „Luceafărul” intenționa să deschidă o sifonărie, la subsolul Casei Vernescu. Dimineața, pe la 10.00, Marius Tupan mă ia să-mi arate gospodăria, dar… sifon nu e și nici nu va fi! Se vede că au înghețat țevile. Laurențiu enervat, dar nu pe lungă durată. Marius, însă, ca fost colaborator la „Urzica”, știe a sifona umor și situația se ameliorează.

Insistența lui Geo Vasile, traducătorul în italiană a lui Eminescu, actualmente colaborator la „Baricada”, de a merge la o cafea undeva în altă parte. Luăm taxiul și ne ducem la „Magic”. Istorie cam confuză. Discutăm. El mai notează câte ceva pentru „Baricada”. Și puțin bine, și nițică dezamăgire. Cu un alt taxi, revin la redacția „Luceafărului”, pomenindu-mă în vârtejul discuțiilor întreținute de Petre Stoica (colegii îi spun: Perestroika), Nicolae Prelipceanu, Ștefan Agopian, Lucian Vasilescu, George Bocșa, George Stanca… Stanca e și el unul dintre premianți, pentru publicistică; ceilalți colegi cu diplome, și nu numai – Cezar Baltag – opera omnia, Cătălin Țârlea – proză. Vasile Spiridon (piatra Neamț) – critică literară.

Peste ceva vreme, cu Ulici și Tupan ne retragem pe la „casele noastre”. La București se benchetuiește mai puțin decât la Chișinău. Și nu e rău. Se muncește mai mult. E un ritm de viață mai alert.

A doua zi merg la redacția „Viața românească”, să mă întâlnesc cu dl Cezar Baltag pe care l-am solicitat pentru un interviu. Pe drum, dl Marin, șoferul USR, găsește multe cuvinte frumoase la adresa poetului Baltag: cuminte, atent, emană o anumită sfințenie. „În genere, conchide dl Marin, poeții se deosebesc cu mult de ceilalți. Am cunoscut zeci de ani prozatori, critici, altfel de scriitori, dar ei nu sunt ca poeții. Aceștia se cunosc și după vorbă, după gest. Au în vorba lor un fel de puritate, de înțelepciune, de delicatețe…”

La „VR” șampania așteaptă sosirea mea. Dl Baltag își „înrourează” premiul. Prezenți: Ileana Mălăncioiu, Liviu Ioan Stoiciu, Petre Got, Florența Albu, Vasile Andru, Victoria-Ana Tupan (soția lui Marius), Aurelian Titu Dumitrescu, alții. Frumos. Cordial. Cu bună măsură. Încât, cu dl Baltag, reușim să ne retragem într-un alt birou, unde am și realizat dialogul pe care ni-l propusesem. Cezar Baltag regretă că nu găsim timp să mergem la el acasă, pentru că deja mă așteaptă un alt coleg.

Printre alte subiecte de discuții la „VR” venise și cel despre zodii. În redacție, șeful, blândul, omenosul poet Cezar Baltag e unicul Leu înconjurat de vreo… 6 Vărsători! „Cam greu, cam greu îi vine Leului printre Vărsători”, remarcă cineva. Vine replica: „Sub Vărsători uneori Leul poate ajunge leu plouat”. Bunăvoie generală.

 

11.I.1993

Cu noaptea (încă lungă, e drept, de iarnă) în cap, mă telefonează Vasile Vasilache: „Te deranjez, pentru că știu că te scoli devreme, ca omul gospodar, și mai faci câte ceva, mai redactezi, mai pui ici-acolo câte un rând…” Are nevoie de telefonul lui X, care a fost, o vreme, lider de piață, în realitate fiind o paiață mogâldeață, nătăfleață. Vasilache îmi vorbește și despre dialogul pe care l-am avut cu Laurențiu Ulici: calculat, zice, speculativ, sofistic… Dar, în genere, acceptă… Numai că, de nu ar accepta, ce s-ar schimba?

 

27.I.1993

Ieri, îl telefonez pe Laurențiu Ulici, felicitându-l cu ocazia preluării „sceptrului” unionist-scriitoricesc (el vorbea de o US comună…) sau, mai adecvat zis, a dârlogilor acestei organizații aruncate în toate părțile de bolovănișul economic, politic și al organelor de tot soiul. Laurențiu propune ca, pentru început, să facem o masă rotundă cu o anumită temă la Chișinău, unde să vină de la București vreo 7 colegi; apoi, la sfârșit de mai – început de iunie să ne reîntâlnim pentru continuarea colocviului la Casa de Creație de la Neptun. Cred că ar fi bine ca la sf. de martie – înc. de aprilie, când vom avea manifestările Nichita Stănescu, să continuăm chiar prin masa rotundă de care zice Ulici. Cimpoi și Suceveanu acceptă ideea.

 

28.I.1993

Aseară târziu, pe la fără un sfert miezul nopții, TVR, în cadrul emisiunii „Simpozion”, a dat aspecte de la Gala Premiilor „Luceafărul”. Sanda Vișan a ales secvențe din dialogurile pe care le-a avut cu Ulici, Baltag, Butnaru și Stanca. Eu am citit și versuri. Oricât de târziu o fi fost, mă telefonează Vasile Gârneț – „ca să fiu primul care te felicită”, zice, spunându-mi că am vorbit bine. Pare-se, într-adevăr m-am descurcat, răspunsurile fiindu-mi cursive, clare și un pic ingenioase. Dar… sigur, altceva, altceva este important; mai important.

 

9.II.1993

Citesc pe alese (p. început mă opresc la nume de autori cunoscuți mie, direct și din lecturi) din „Prima verba” (III, 1977–1979) a lui Laurențiu Ulici, amintindu-mi că, în ianuarie, la București, l-am întrebat dacă în procesul muncii folosește notele, fișierul. Laurențiu răspunse: „Niciodată. Totdeauna m-am bizuit pe memorie. Puteam memoriza, ca printr-o metodă fotografică, pagini întregi… Ce-i drept, deja memoria cam prinde a mi se subția… Probabil, de aici încolo o să recurg și la fișe”. Trebuie să mai amintesc că memoria sa e și a unui foarte bun șahist.

Așadar, pe cine cunosc personal (sau: și personal) din „Prima verba” a lui Ulici? Virgil Mihaiu, Ștefan Agopian, Mircea Nedelciu, Al. Dobrescu, Nic. Fruntelată (fugitiv, foarte), Mircea Goga, Dumitru Pricop, Ion Roșu, C. D. Zeletin, Apostol Gurău, Grid Modorcea, Traian Olteanu, Teodor Parapiru, Ioan Adam, Petru Creția… Diferiți ca vârstă, dar, în principiu, la vremea debuturilor (1977-1979) fiindu-mi colegi de generație: eu am editat prima carte în 1976.

 

26.III.1993

Ieri trebuiau să sosească Marin Sorescu și Ioan Alexandru.

În „România literară” din 20 martie Laurențiu Ulici, la rubrica Poeți basarabeni, scrie: „De curând mi-au parvenit câteva plachete dintr-o colecție editată la Chișinău, intitulată Poezii de duminică și îngrijită de poetul și eseistul Leo Butnaru. Între acestea, poezii alese din Bacovia, Blaga și Voiculescu erau și trei semnate de autori basarabeni de azi din a căror creație Leo Butnaru a selectat texte definitorii, în intenția, probabil, de a «prinde» sunetul original”. După care se referă la plachetele lui Busuioc, Esinencu...

 

12.V.1993

Alaltăieri, cu vreo cinci zile întârziere, ticluiesc pentru Laurențiu Ulici o telegramă de felicitare: colegul a împlinit 50 de ani. Iată textul aproape banal, dar și cu unele calități, probabil: „Iubite coleg blânda ninsoare a petalelor de mai ne duce cu gândul la tânăra dumitale vârstă și la cărțile cu care ți-ai jalonat destinul și ai înnobilat literatura română La anul și la mulți ani dragă Laurențiu Ulici Îți urăm multă sănătate bunăstare sufletească Te îmbrățișăm frățește USM”.

 

24.VI.1993

Miercuri, 16 iunie, pornirăm cu trenul spre București, de unde aveam să plecăm la colocviul „Publicul-Presa-Puterea”, pus la cale pe litoral, la Costinești. Ambasada Română avusese grijă să ne pună la (înde)mână bilete dus-întors.

La Gara de Nord, în București, ne întâmpină dl Denis Duțescu, reprezentant al Guvernului, și dl Colea, alias Nicolae Dumitru de la Radio România Internațional. Mergem la instituția pomenită a doua în propoziția precedentă, ne primește dl director Ionescu.

La ora 15.00 venim în Piața Unirii, de unde are a porni coloana de autocare. Îl întâlnesc pe Laurențiu Ulici, care stă la cumpănă: să meargă sau nu? În fine, n-a mai venit la Costinești. N-au venit și mulți alții din cei anunțați în registru – Pleșu, Manolescu etc., pe de altă parte – Păunescu, Vadim Tudor. N-au venit nici chiar comicii actori Lăzărescu și Muraru…

 

8.IV.1994

Aseară, la „Actualități” TVR s-a dat reportajul despre inaugurarea la sediul USR, Casa Vernescu, a unui club de bridge. Și la ceremonia deschiderii, și la masa de joc îl văd pe prietenul Laurențiu Ulici. La partidă – cam încruntat, vede-se că îi mergea cam prost. Azi îi telefonez, mă interesez și de zvonul dacă pleacă, precum se spune, atașat cultural la Paris. Nu, nu pleacă. Ce face revista „Luceafărul”? Poate că în zece zile reapare. Să dea Domnul…

 

4.V.1994

Ieri, telefon de la Laurențiu Ulici. Problema: să afle cine este ne-onestul director al editurii „Hyperion”. Din nou e revoltat Gellu Naum, care mai avusese conflict pe bază de piraterie cu această instituție. (Întru aplanarea neînțelegerilor, plecaseră doi reprezentanți ai „Hyperion”-ului. Marele suprarealist a primit ceva onorariu, în contul muncii prestate i s-a transportat și un televizor color.) Însă editura chișinăuiană continuă să lanseze opere literare traduse de Naum (de data aceasta un Stendhal), fără să-l pună la curent pe românizatorul lor. Unde mai pui că pentru respectiva lucrare (deocamdată nu știu care) distinsul poet are încheiat contract cu editura „Moldova” din Iași.

Ulici nu avu cum să găsească pe cineva la telefon, la „Hyperion”. In corpore, personalul e într-un nedeclarat concediu forțat pe cont propriu, din cauza instabilității și tâmpeniilor de piață.

Laurențiu Ulici îmi spune că marea adunare a scriitorilor români va avea loc pe 16 mai la Teatrul Național din București. Suntem invitați și noi, vreo 6 persoane.

 

5.I.1995

O! astăzi critica literară nu se mai teme că ar putea fi considerată literatură, sau chiar caută să pară sau să fie așa ceva, literatură propriu-zisă. (Vezi momentul ce vine la temă din dialogul meu cu Laurențiu Ulici: „L.U.: Ideea de a face literatură și nu un gen sau altul literare este una de tip postmodern. Deci, eu nu scriu proză, nu scriu poezie, nu scriu critică, ci scriu literatură. L.B.: Laurențiu Ulici scrie în continuare critică sau a trecut și el la literatură în accepție postmodernă? L.U.: …cred că nu este rea ideea să scrii și literatură postmodernistă”.)

Dar, domnilor postmoderniști, au existat și timpuri când criticii se respectau ceva mai mult. Citez din „Caietele” lui Camus: „De teama de a nu fi taxată drept literatură, critica de artă se străduiește să folosească limbajul picturii, și tocmai atunci devine literatură. Trebuie să ne întoarcem la Baudelaire. Transpunerea umană, dar obiectivă”.

 

8.VII.1996

 

Săptămâna trecută – vizita unui grup de colegi din dreapta Prutului: Ulici, Flora, Albu, Tupan, Bittel, Angela Martin, Dimisianu, Boerescu, Stoiciu, Lucian Vasiliu, Dumitrescu (Aurelian), Andru, Ghiu, alții. Discuții, unele nemulțumiri, accente deplasate crunt din sfera literaturii în balonul politicii.

Sâmbătă, 6.VII, întâlnirea unor (mulți) oameni de artă cu Ion Iliescu și Mircea Snegur la Palatul Republicii. O impresionantă expoziție de carte editată în România. Într-o noapte, citesc confesiunile scurt-sacadate ale lui Petre Dumitriu dintr-un volum semnat de George Pruteanu.

 

            3.IV.1997

 

            Conferință USR. Consiliul – 51 de membri. Președintele ales doar de membrii Consiliului. Sântimbreanu îl propune pe Iaru, Florin refuză. Secretarii de filiale au dreptul să participe la ședințe, însă nu votează. Juriul premii 1996. Ștefănescu se recuză: „Am carte, vreau să candidez la un premiu”.

Ulici este ales președinte USR: 40 de voturi valabile, 30 pro. Din programul său: primele 20 de librării deschise de USR au adus beneficiu 20 de miliarde. A se trimite masa acasă scriitorilor nevoiași, care nu se pot deplasa.

Ulici propune vicepreședinții: Iaru (neremunerat), Uricaru (remunerat). Iaru refuză: „Mă duc la bani mai mulți”.

Secretar la Iași – Mihai Ursachi.

Juriul: Ungureanu, Olăreanu, Holban, Mircea, Cristea, Naghiu, Tupan, Bălăiță, Mihăieș, Manolescu, Boerescu.

 

2-7.VIII.1997

Colocviu împreună cu unii colegi din dreapta Prutului: Laurențiu Ulici, Ion Mircea, Sergiu Adam, Gabriel Dimisianu, Alexandru Ecovoiu, Ovidiu Dunăreanu de la Constanța, Emil Iordache, Cassian Maria Spiridon, Nichita Danilov, Viorel Savin, Mariana Codruț, plus finanțistul Mihai Chicuș ș. a. Discutăm la USM, apoi la casa de creație de la Persecina. Iarăși una din intervențiile deocheate ale lui Dum. M.. Stupefacție! La un moment dat îi strigă Luminiței Dum.: „Ridică fusta și artă versurile!” Om bolnav…Trio șifonat: V-D-J.

Trasăm unele acțiuni concrete pentru Filiala Chișinău a USR. Ni se promite o mașină de scris, anumite fonduri bănești pentru ajutoare sociale și cheltuieli curente.

Fotbal împreună cu Ecovoiu, Esinencu… De altfel, am citit romanul „Saludos” al lui Sandu.

Alexandru Ecovoiu mi-a adus de la București nr. 25 al „Luceafărului” în care sunt publicate și trei proze scurte de-ale mele. Îmi vorbește… incomodant de elogios, lăsându-mi romanul său „Stațiunea”. „Să știi că dăruiesc cărțile mele doar celora pe care-i presupun cu adevărat în stare să citească literatură. Prozele tale m-au convins că trebuie să-ți las cărțile”, zice.

 

3.XII.1997

La Focșani, Laurențiu Ulici vorbea de antologia sa „O mie și una de poezii” în 10 volume, preț – circa 150 de mii de lei. Nu am găsit că e potrivit să-l întreb câți și ce autori din Estul Moldovei a antologat. Ieri, editorul E. Proca îmi spune că, la Salonul cărții de București, a răsfoit antologia. „Ești prezent cu o poezie și două fotografii”, mă informează. Ce informație nițel hazlie! A reținut cumva ce poezie? „Pare-se, se intitulează… Odă… dușmanilor…” ce rătăciri… Nu presupun că ar fi vorba de pomul „Odată și odată”, pe care Ulici l-a publicat încă în 1992 în „Luceafărul”.

 

19.XII.1997

Carusel de evenimente culturale, literare etc. Ieri, la Salonul literar „Miorița” de la B-ca Națională o ședință aniversară în cadrul manifestărilor general-jubiliare ale acestei instituții care împlinește, pare-se, 165 de nu de la fondare.

M-am pomenit polemizând cu cei care reamintesc frecvent de renașterea noastră națională, între Nistru și Prut, de după 1990. Cum, renaștere? Că doar nu am fost pe muchia trecerii… dincolo. Poate că ar fi vorba de o rezistență întru păstrarea ființei noastre naționale. Nu am murit, ci am rezistat. Oprimați, sancționați, întemnițați, dar nemurind, ci rezistând. Care ar fi noțiunea adecvată pentru a defini perioada dintre 1944-1991?

Surpriză: ne alegem fiecare cu câte un set (10 volume) din antologie lui Laurențiu Ulici „O mie și una de poeme românești”. Dintre prutonistreni – 10 autori.

 

29.XII.1997

Telefonează dragul de Sergiu Adam de la Bacău. După urările de rigoare (și vigoare!) de An Nou, mă pune la curent că dialogul pe care mi l-a solicitat a apărut în numărul din noiembrie al „Ateneului”. Grijuliu, revine, rugându-mi să-i solicit lui Sandu Alici acceptul pentru a republica, fragmentar, traducerea „Doamnelor Kremlinului”. Vine vorba și de antologia lui Laurențiu Ulici „O mie și una de poezii românești” în 10 volume. Zice Sergiu: „Bătrâne, am auzit că sunt și eu acolo, dar încă n-am văzut-o și chiar de aș vedea-o, nu am bani să o cumpăr. Costă, nu?” Noi însă am avut norocul unei donații de câteva sute de seturi, din care ne-au revenit și nouă, nu doar celor antologați (la o adică, înlocuind onorariul, să zicem). Fiind curios să cunosc și, pe alocuri, să recunosc atmosfera și ecourile de peste decenii ale poeziei românești în interconexiunile ei de perpetuitate, am insistat și perseverat în lectură, parcurgând deja 8 volume. Rar caz în care să nu fi citit și poemele care îmi sunt cunoscute, unele chiar pe dinafară.

 

7.VIII.1998

Accidentul lui Laurențiu Ulici în Italia, la mijlocul lunii mai. Era el la volan. În mașină – Eugen Negrici, Adrian Popescu. Plouase, s-au rostogolit într-un șanț. Le-au avut de suferit câte două-trei coaste. Adrian a reluat fumatul, după vreo 15 ani.

 

15.IX.1998

La b-ca „Onisifor Ghibu”, Chișinău, lansarea antologiei lui Laurențiu Ulici „O mie și una poezii românești”. TV, radio, presa.

 

1.XII.1999

Din cele rămase în afara jurnalului: călătoria la Sighetu Marmației, împreună cu Cassian Maria Spiridon și Valeriu Stancu. Premiul Mare „Marin Sorescu” pentru antologia de autor („Iluzia necesară”, ed. „Eminescu”). Laurențiu Ulici se întorcea din Ungaria, unde tratase probleme de colaborare cu US de acolo. Împreună cu Ulici, plus doi oaspeți din Belgia, am vizitata Muzeul Lemnului.

 

28.VI.2000

Anul acesta, la întrunirea București-Chișinău (20-23 iunie) au participat Laurențiu Ulici, L.I. Stoiciu (în sfârșit, i s-a înmânat premiul USM pe anul 1996!), Anghel Dumbrăveanu, Nicolae Turtureanu, Hofman (traducător din germană), Camelia Leonte, Doina Popa, Draga (scriitor sârb)… Și mai cine? Nițel ciudatul, angoasatul Mihail Grămescu.

 

7.VII.2000

În numărul de azi al ziarului „Flux” este inserat un interviu cu Laurențiu Ulici, care a fost la Chișinău între 20-22 iunie, la Simpozionul literar „Chișinău – București”. Textul se intitulează „Faptul că România nu e reunificată este și vina noastră”. Zice despre simpozion: „Noi facem acest întâlniri pentru a ne amesteca. În sens pozitiv, bineînțeles, pentru a arăta că toți suntem din aceeași parte și nu facem diferență între Basarabia și Banat. Faptul că un scriitor român poate fi din Basarabia, din Ardeal, din Banat, din Oltenia nu înseamnă nimic pentru noi. Cu toții suntem scriitori români”. Iar fraza din titlu, în text, continuă cu: „nu e vina europenilor – e vina noastră”.

 

2.VIII.2000

O tentativă de a obține câteva pagini de la Laurențiu Ulici despre Colocviul de la Neptun: la telefonul mobil, îl trezesc în… vila scriitorilor de la Neptun. Păi, nu are un fax!, zice. În fine, bine. Dar… va fi un text de mână… Ce importă? Faxul fixează și manuscrise, nu? Promite. Hai, zic, pentru că insistă și dl Bârlea, prefectul de Maramureș. „E și el aici”, spune Ulici. Cu atât mai bine și mai cu speranță că ne vei trimite textul (despre Maramureș).

 

21.X.2000

La Sighet ajungem pe la ora 5 pm. Ne cazăm. Coborâm la pipa păcii și horinca prieteniei. Prezenți Laurențiu Ulici, Nae Prelipceanu, Lucian Vasilescu, Dorin Ploscaru. Aveau să mai apară Radu Săplăcan, Adrian Alui Gheorghe, Lucian Alexiu, Ion Zubașcu, Emil Iordache. Relativ junele Gelu Vlașin care, cu aplomb naiv și puțină știință și experiență în meserie, susține că, în zece ani, în literatura română lucrurile se vor schimba radical. Mă întreb: cine, cu ce să le schimbe? Textele nouăzeciștilor trag foarte puțin în balanță. Apar Ion Moldovan, Paul Vinicius, Ion Burnar, alții.

Am fost printre cei care au deliberat în juriu, laureați ieșind Moldovan, Zubașcu, Ploscaru, Alexiu, Onul ș. a. Bineînțeles, ca totdeauna, cu ușoare complicități, reveniri, rocade și șicane.

 

31.X.2000

Ieri seară, aflându-se de gardă la ziar (campanie electorală!), Gheorghe Pârja îmi telefonează din Baia Mare. Spune că pe Laurențiu Ulici l-a găsit la mobil hăt în Praga! Jucăuș, Pârja-i zice: „Te rog să-i transmiți salutări lui Václav Havel”. Ulici: „E chiar aici, suntem împreună”. Mde, ce mică-i Europa asta numită… continent! În special pentru cei care pot călători cu celularul la brâu.

 

2.XI.2000

Visez… mănuși. Dar nu aruncate a chemare la duel. Ci oarecine – dar nu un medic – își potrivește mănuși de gumă galben-străvezii, pentru a face ceva, însă numai nu o operație chirurgicală. Cartea de vise spune: mănușă – vei fi înalt apreciat. Când, unde, de cine? Pentru că eu voi pleca la ședința de Consiliu a USR, la care vor fi apreciați sau poate depreciați alții. S-ar putea isca o oarecare furtună de opinii, ambiții, interese. Presupun că se va pune în discuție și posibilitatea de „a umbla” la statut, vorba fiind că în el se stipulează că un președinte poate să dețină un mandat nu mai mult de două termene. E cazul prietenului Laurențiu Ulici. El de fapt a și declarat în presă că se va retrage din post, nu va mai candida. Dar, din câte am înțeles, nu este exclusă intervenția unora de a căuta modalitatea ca Ulici să rămână în post încă un termen. Eu sunt de aceeași părere: să rămână, merită cu prisosință. Așadar, pentru atare deznodământ ar fi necesară o modificare de Statut care e posibilă doar la Adunarea generală a USR și cu 2/3 de voturi. Însă întrunirea în adunare generală a membrilor USR este exclusă: o atare întreprindere – de-a aduna din toată țara peste 2 mii de scriitori – ar ruina, financiarmente, instituția noastră. Astfel că se va propune, presupun, de a se lua decizii în cadrul filialelor, majoritatea „votând” prin reprezentanți-delegați. Vom trăi și vom vedea ce zice și Laurențiu Ulici.

 

16.XI.2000

O veste cutremurătoare, pe care mi-o dă Cristina Saka, secretara USM: a murit Laurențiu Ulici împreună cu șoferul! I-au găsit asfixiați în mașină, nu departe de Galați, de unde a telefonat. (Dar pare a fi inexactă cutremurătoarea verste.)

Ce-ai făcut, Laurențiu?! Și tu, Costele?! Pe ambii, i-am văzut pe 3 noiembrie, la Consiliu. Ce zădărnicie! Ce facem? Mergem la funeralii? Să telefonăm la București, să aflăm ce și cum. Laurențiu a fost senator. Ce fel de funeralii va avea bietul de el? A căzut jertfă demenței care se numește campanie electorală! Văzusem și eu, la Focșani, ce se întâmplă: Iliescu, ceilalți, agonie, oboseală, încrâncenare, lipsă de luciditate… Dar Ulici a fost un om extrem de lucid… Numai că… mare e confuzia și turbulența generală… Dumnezeu să te odihnească în pace, prietene… Într-adevăr, s-a stins unul din bunii mei prieteni și susținători căruia îi datorez mult…

Arcadie află detalii: Ulici și cu șoferul s-au aflat într-o casă sau într-o cabană de pe undeva pe lângă Brașov, unde opriseră de mas.

 

20.XI.2000

Ieri, duminică, m-am întors de la București în buzunar cu o batistă la un colț cu un muc de lumânare înfășurată în ea, la un alt colț – învelită o monedă, ceea ce ar însemna ortul de trecere a sufletului dincolo, peste apa Styxului. Astfel m-am întors de la înmormântarea lui Laurențiu Ulici…

Vineri, a trebuit să decid: sau rămân la botezul finului Nicușor, nepoțelul regretatului prieten Nicolae Vieru, sau plec la București, care numai bucurie nu putea să fie, ci – durere, cutremurare, nedumerire, deznădejde avea să fie... Scriu pe versoul tabloului portret al lui Nicolae Vieru (autor Aurel Guțu, prin 1974) cuvinte de bine și de frumos pentru nepoțelul lui Nicolae, finul nostru Nicușor, i-l transmit Eugeniei Dumbrăveanu ca să i-l ducă Zinoviei la Catedrală, la săvârșirea botezului, când era creștinat pruncul, îmi pun ceva, sumar, în geanta de voiaj și o iau spre gară.

A doua zi dimineață, în Gara de Nord, îmi beau cafeaua neagră și amară, gândindu-mă că la ora 6.15 din trenul de Iași, „Moldova”, ar putea coborî și vreun prieten, cum mi se întâmplase pe 3 noiembrie, ziua în care aveam să-l văd pentru ultima oară pe Laurențiu, când ne regăsirăm tot acolo, în gară, cu Lucian Vasiliu. Însă nu coboară vreun prieten, îmi beau de unul singur cafeaua și singurătatea, ciugulindu-mi abătut felioarele de cartofi prăjiți, specialitate McDonald’s. Într-o pungă de plastic în care o florăreasă de la gara din Chișinău turnase puțină apă, legând-o la gură, pungă pe care am pus-o în altă pungă, cu verde și negru, am un buchet de dumitrițe, flori de toamnă, aduse pentru Ulici. Ies din gară, luând-o pe Griviței pe jos. Cam frig. Apoi, ca de obicei, – la stânga, pe bulevardul Dacia. Încă vreo 200 de pași și dau colțul la dreapta, până la foarte apropiata poartă a Casei Sadoveanu de pe Calea Victoriei 115, intrând în curtea USR. În prag, dar nu pe trepte, ci jos, pe pavajul din piatră de râu, stă și fumează Mihai Chicuș, directorul economic al instituției. Spune că, noaptea întreagă, doar el și Eugen Uricaru au stat de veghe la sicriul lui Laurențiu. Ba încă un biet sărman, vreun om al străzii care, văzând lumină, a intrat să se încălzească și căruia i-au dat ceva de mâncare și de băut. De sufletul lui Laurențiu Ulici, președintele Uniunii Scriitorilor din România. Acel dintâi „Bogdaproste” rostit de un om străin ce a stat și el la priveghi de scriitor ce pleacă pentru totdeauna de pe pământ – în pământ.

Înăuntru, în holul înnegurat (oglinzile, enorme, sunt acoperite cu pânză cernită) îi găsesc pe Eugen Uricaru și Horia Zilieru. Și pe Laurențiu Ulici, într-un potop de flori și de coroane. Peste câteva minute vine și poetul Ștefan Cămărașu (din Sighet, pare-se, de pe meleagurile maramureșene de care era foarte legat Ulici).

O vreme, stăm muți, înmărmuriți la căpătâiul lui Laurențiu. Apoi începem să discutăm de una, de alta, de viață – mai puțină, de moarte – mai multă. De la Eugen Uricaru aflu că, în aceeași casă de la Pârâul Făgărașilor, anul trecut se întâmplase un caz analog: tot acolo muriseră, și tot asfixiate, alte două persoane! Ce să însemne asta? Nepăsare criminală? Cu ceva timp în urmă, Costel șoferul depusese cerere de eliberare de la USR; trebuia să plece până la… 15 noiembrie, cu o zi până la tragicul său sfârșit! Eugen l-a rugat să se mai gândească, să nu se grăbească cu decizia, pentru că – nu-i așa? – are nevoie de un salariu (pe lângă cel primit de la Senat, ca șofer al lui Ulici), pentru că soția ta, Costele, e fără serviciu și nu demult ați înfiat un copil, pe care trebuie să-l creșteți. Bietul Costică, Dumnezeu să-l ierte, îi răspunde: „Domnule Uricaru, trebuie să plec până la 15 noiembrie. Am fost la o ghicitoare care mi-a spus că mă așteaptă o mare cumpănă…” Asfixiat, Costel Țucă a murit a doua zi decât cea indicată în cererea sa de demisie. Eugen îmi mai spune că el, Costel, își pusese un inel în ureche. Uricaru: „Domnule Țucă, chiar nu-ți dai seama că nu se potrivește acest inel bizar din urechea dumitale cu calitatea de șofer al unui senator și a președintelui Uniunii Scriitorilor?” Adică, prin nesiguranță, prin comportament ușor excentric, bietul Costel se simțea predestinat fatalității de care îi vorbise ghicitoarea…

Ceva mai târziu, la masa de pomenire, senatorul și scriitorul Paul (și mai cum? Sichitiu? Sau altfel?), cu care Laurențiu Ulici mersese în Făgăraș la lansarea unei cărți a acestuia, povestea că, dimineața, s-a dus să-i trezească pentru masă, dar ieși din casă, zicându-și că cei doi, Laurențiu și cu Costel, aveau niște înfățișări oarecum ciudate, nițel grotești. „Vede-se că le-a plăcut pălinca de aseară…”, se gândi colegul de Senat al lui Ulici, cu toate că Laurențiu nu era un băutor forte. Dar, mai apoi, intrând altcineva, iese și zice îngrozit: „Domnule senator, șoferul e mort!” În ultime convulsii, Costel reușise să cadă din pat. Pentru alte mișcări spre ușă nu-i mai ajunseseră puteri…

Se zice că cei doi senatori, Laurențiu și cu Paul, nu erau decât simple cunoștințe. Se salutau colegial în Senat, și atât. Însă de câteva luni Paul o îndesise cu vizitele la USR, la președintele Ulici. Părea chiar să se fi împrietenit. Dar să nu căutăm chiar în toate necruțătoarea viclenie a predestinării, a „scrisului ce în frunte e pus” etc.

…De la casa Sadoveanu sicriul e transportat deloc departe, ci chiar foarte aproape, în Biserica Amzei. Locașul poartă numele Sfântului Nicolae, ceea ce mă reîntoarce cu gândul spre Chișinău, spre regretatul prieten Nicolae Vieru și spre nepoțelul său Nicușor, ce fusese botezat ieri… Asta e cu adevărul cântecului: „Că-așa-i viața trecătoare,/ Unul naște, altul moare…”

În poarta bisericii – trei trâmbițaș maramureșeni! Trei tulnice cu glas înfiorător erup strigare mare spre ceruri! Ce sunete, ce disperare în fața fatalității!!...

Biserica plină de lume. Dintre scriitori: Ana Blandiana, Romulus Rusan, Ioan Flora, Mircea Martin, Ion Drăgănoiu, Adrian Alui Gheorghe, Lucian Alexiu, maramureșenii – frații Bârlea, Gheorghe Pârjă, Echim Vancea; ieșenii – Lucian Vasiliu, Cassian Maria Spiridon, Valentin Ciucă… Mulți alții… (La Cimitirul Bellu aveam să-l văd și pe președintele Emil Constantinescu.)

În biserică vorbesc Eugen Uricaru, Mircea Ionescu-Quintus, Gheorghe Pârja, Varujan Vosganian, Gabriel Pleșca (din SUA), Ion Caramitru, eu… Apoi remarc și prezența lui Al. Paleologu, Ion Diaconescu. Pe parcurs, la răsfirarea mulțimii, îi mai văd pe Marin Mincu, Cornel Ungureanu, Gabriel Chifu, Vasile Andru, Iosif Naghiu, Adrian Popescu, Ion Hobana, Emil Mladin, Nicolae Popa, Irina Nechit, Maria Luiza Cristescu, Leon Talpă, Petre Got, Radu Cange, Constantin Novac, Ovidiu Dunăreanu, Sorin Roșca. Nu-l văd pe Marius Tupan. La telefon îmi spusese că are dureri de inimă, a plâns toată ziua. Nu-l văd nici pe Cătălin Țârlea care, urgent, a pus pe post o emisiune TV despre Laurențiu Ulici, difuzată pe 16 noiembrie la ora 23.05 și pe care am văzut-o la Chișinău.

Și iar erup tulnicele! Sunt printre cei care poartă sicriul.

La Cimitirul Bellu, Laurențiu Ulici este înmormântat între Marin Preda și Ion Iuga. La câțiva pași în dreapta de Eminescu. Lângă Nichita Stănescu, Grigore Hagiu, dar și Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, George Călinescu, Mircea Nedelciu etc.

Maramureșenii au adus cu ei o cruce din lemn. Cuprinsă, sus, într-un cerc ce simbolizează soarele, o altfel de cruce decât cea de pe mormântul lui Nichita Stănescu, și ea adusă din Maramureș. Lângă crucile lui Hagiu și Iuga, stau așa, patru, una după alta, ca la o aliniere, ca la un apel…

[Da, dimineață Eugen Uricaru îmi mai spunea că deja au și început mișcările răsturnătorilor de putere la USR, printre care ar fi și Octavian Paler. (Cum, domnia sa, care nu demult a suferit un infarct?!; Fănuș Neagu, Ioan Flora, Daniel Bănulescu etc. Iar Horia Zilieru spune că L. I. Stoiciu a trimis un articol la „Convorbiri literare”, în care regretă unele atacuri din trecut la adresa lui Ulici…]

După masa de pomenire de la Casa Sadoveanu mergem la Casa Verdi situată nu departe de Garda de Nord, patronată de colega Iolanda Malamen. Cine suntem? Ion Drăgănoiu, Gheorghe Pârja, Bârlea, Vasile Blendea, Marius Ghica, Mariana Marin, Gabi Vișan și încă altcineva care, pe moment, nu-mi vin în memorie

 După aceasta, împreună cu Gh. Pârja și V. Bârlea o luăm spre Gara de Nord. Procurăm bilete. Pe peron se află George Vulturescu, Ion Zubașcu și încă un coleg. În minutele care ne mai rămân până la… trenuri (fiecare cu al său), vorbim ceva, despre Laurențiu, viață, moarte. Bem o bere.

Vagonul 3, loc 12. Șuieră locomotiva. Adio, Laurențiu Ulici!...

P. S. Îmi mai spunea Eugen Uricaru: Știi care a fost ultima semnătură a lui Laurențiu pe vreun act de la USR? Pe cererea de ajutor pentru înmormântare a lui Sporici la moartea fiului acestuia. De obicei, noi dădeam până în 800 de mii. Ulici mă întreabă: „Cât cere?” „Două milioane, dar noi… știi…” El: „Să rămână două milioane”. Și a semnat…

 

21.XI.2000

Discut cu Zinovia despre Laurențiu Ulici, ne amintim cum l-am cunoscut la Bacău. Zinovia: „Nici nu-ți dai seama ce mare prieten ai pierdut...” Cum să nu-mi dau seama? Un prieten uriaș! Introvertit, fără a-și demonstra simpatia fățiș, însă atașant și principial: Laurențiu Ulici...

Apoi m-am întrebat ce o fi visat în ultima sa noapte telurică Laurențiu Ulici? Nu este exclus ca atacul monoxidului de carbon să stimuleze onirismul, în caz contrar omul s-ar zbate, ar încerca să înfrunte primejdia fatalului atac.

 

De la Chișinău, când intrasem în cupeul vagonului, am văzut o tânără. Caut un loc pentru flori. Dânsa: „De cum apar niște flori, totul în jur pare mai vesel” Să-i spun că florile sunt pentru Laurențiu, pentru înmormântare? Ea zice că mă cunoaște încă de prin 1988, de pe la acțiunile de stradă pro-independență, alfabet latin etc. Era studentă la școala tehnică de electromecanică. Se numește Didina Savca, rudă cu pictorul Savca. Zice că merge la Pitești, „pentru un interviu” de angajare la un patron italian care are în grijă și o parte din fosta fabrică de confecții „Steaua Roșie”. Acasă e soțul și doi copii, unul de opt anișori, celălalt băiat – de doar un an și jumătate.

Din derută, stres, suferință mă poate scoate doar poezia: am citit, una după alta, cărțile de versuri ale lui Ion Drăgănoiu, Gheorghe Pârja, Virgil Panait, Dumitru Pană. Dau de dușcă amară și cartea lui Costică Dușcă „Poezia citează poeții pe ordin de front”. Iată și unele dedicații care nu că m-ar flata, ci care spun niște adevăruri, chiar dureroase: Pârja – „Frate Leo, o carte de la Desești, cu lume și Ulici. București – fără Ulici. 18.XI.2000”; Dumitru Pană: „Dlui Leo Butnaru, cu prețuire inox”; Ion Drăgănoiu: „Lui L. B. o carte de 1$ și o dragoste de o viață”. (Aluzie la dolarul pe care l-am lăsat în luna august pentru proiectatul monument de la Neptun al lui Zaharia Stancu, pe care i l-am dat la Casa Verdi din București, la discuția amicală de râsuʼ-plânsuʼ, după plecarea la Bellu a lui Laurențiu Ulici.)

 

7.XII.2000

În ziua când l-am văzut pe Laurențiu Ulici la Sighetu Marmației poetul și preotul Dorin Ploscaru îmi oferea următorul autograf pe volumul său „Flașneta”: „Poetului-prieten L.B. cu fericirea de a fi fost crucificați împreună pe Golgota Poeziei Române”.

Ca o dedicație pentru Prietenul nostru plecat…

Marius Tupan îmi spune că face un număr special al „Luceafărului” consacrat lui Laurențiu Ulici. Îl pun la curent că acum un timp i-am expediat un grupaj de texte, în care e și un poem dedicat lui Ulici. Dacă ajunge în timp util…

Îmi telefonează Valentina Tăzlăuanu. Vorbim de una, de alta. Zice că am vorbit… cel mai bine la funeraliile lui Ulici. Qui prodes? Nu e de fală să fii primul la atare rostire de omagiu… Cică era și dânsa la Biserica Amzei. Roagă să-i prezint materialul pentru număr până la 20 decembrie.

Ieri încheiasem de citit volumul lui Nicolae Sava „Proză, domnilor, proză!” Poet primit foarte bine la debut de Emil Brumaru, Cezar Ivănescu, apoi la a doua carte de Al. Călinescu, Al. Piru, Laurențiu Ulici etc.

 

14.XII.200

Lecturi – foarte multe cărți de poezie pe care le-am adus de la Sighet, Iași sau Focșani. Cu ele am ieșit cu greu din încleștarea șocului trăit la decesul lui Laurențiu Ulici.

Apoi – „Derrida sau a gândi altfel” a lui Marius Ghica, eseu relevant, care te dumerește ce și cum e cu acest deconstructivist activ, cândva, dar mai potolit, cred, astăzi și tot mai trecut în rezervă – mâine, poimâine; dacă nu chiar în retragere. Autograful lui Marius Ghica e din 3 noiembrie, când, la ședința de Consiliu, l-am văzut pentru ultima oară pe Ulici…

 

21.XII.2000

În „Luceafărul” nr. 49 poemul meu „Indigo”, dedicat lui Laurențiu Ulici, plus o pagină de traduceri din volumul de poeme al lui Velimir Hlebnikov, căruia îi caut o editură. Apoi poza din 11 august de la Neptun, Vila Stancu, în care sunt împreună cu Laurențiu și pe atunci încă președintele României Emil Constantinescu, căruia nu am mai catadicsit să-i pun niște întrebări, să-i exprim unele doleanțe în ce privește Interriverania, dat fiind că domnia sa era în ultima lună, așa ceva, la Cotroceni. Ce rost ar fi avut?

 

24.XII.2000

Pe timpul sovieticilor, obligativitatea de-a accepta să ți se instaleze un aparat de radio în casă, pe lângă alte motive, era impusă și de supremul argument al războiului rece ce ar fi putut să treacă în orice clipă – se spunea oficial – într-un război adevărat, sângeros, inimaginabil. „În caz de atac atomic (american, firește), populația să fie informată în cel mai scurt timp posibil”. Ei bine, „amenințarea” transoceanică e domeniul antologiilor umorului absurd, însă și astăzi, cel puțin la oraș, obligativitatea radioficării personale a rămas în vigoare. Motivul: din banii încasați pentru abonamentul necoordonat cu beneficiarii să supraviețuiască și radioul național. Eu unul nu includ niciodată aparatul radio (de la bucătărie, bineînțeles). Doar că, din vreme în vreme, se mai interesează de el Zinovia. Astfel că uneori îmi telefonează cineva dintre vecine, vreo cunoștință din depărtările orașului (Ludmila Sobiețchi, Natalia Bodiu etc.) care mă întreabă cu voce ușor surprinsă, ușor… – mai cum? – solemnă, hai să zic așa „nepotrivit”: „Te asculți?” „Ce e?” „Vorbești la radio”. Bien… Astăzi acest lucru îl face Dumbrăveanca: „Te auzi?” „Ce e?” „Vorbești la radio”. „Despre ce?” „Despre Ulici…” Este vorba de o emisiune imprimată acum mai bine de o lună. Mai vorbesc Ion Beldeanu de la Suceava, Arcadie Suceveanu, Vasile Tărâțeanu. Îmi dau seama că N. Parfentie a conversat cu ei exact în ziua înmormântării lui Laurențiu, când la Chișinău se ținea o întrunirea a bucovinenilor de pretutindeni.

Ce să-ți mai spun, dragă Lulu? Greu ne revenim din șoc și perplexitate. Ce erori se pot întâmpla pe lumea aceasta atât de nesigură în toate cele ce țin de destinul omului… pe care nu-l prea țin...

 

18.X.2000

Astăzi, joi, trebuia să pornim spre Sighetu Marmației (nu obligatoriu și eu). Insistase, obsedant, Ghiță Pârja, pentru că, zicea, azi, la un an de la plecarea în neființă a marelui nostru prieten Laurențiu Ulici, cineva, cică, ar dori să deturneze (cum, încotro?) făgașul festivalului de poezie și: „Prezența voastră e foarte necesară, pentru constanță și echilibru”. Nu pot ști dacă e chiar atât de alarmantă situația, însă, cu părere de rău, mașina cu care trebuia să plecăm – același Nicolae de anul trecut – a fost lovită la un stop la Iași și…

 

24.V.2000

În sala „Rebreanu” a Naționalului bucureștean vizionez spectacolul „Așteptând la Arlechin”, cu o distribuție excelentă: Tamara Buciucianu-Botez, Ileana Iordache, Rodica Popescu Bitănescu, Sanda Toma, Olga Delia Mateescu, Simona Bondoc, Victor Moldovan ș. a. (Piesa lui Pierce Coward.) Ceva asemănător cu „Solo pentru orologiu” a slovacului Osvald Zahradník, jucată și la Naționalul din Chișinău și despre care am scris acum vreo 25-30 de ani în revista „Nistru”.

În această sală a Naționalului bucureștean am intrat pentru a doua oară, prima întâmplându-mi-se la sfârșit de primăvară – început de vară a anului 1999, când, aici, Laurențiu Ulici îmi înmânase Premiul USR pentru Poezie.

 

5.VII.2000

Ieri am prezentat la editură „Vacanțele…” lui Mircea Sântimbreanu și discheta cu romanul „Cine răspândește anecdotele” al Liliei Promet (traducere Vlad Pohilă).

Constanța Buzea crede și ea că aș locui (și) la București. „Așa se spune”, zice. E-hei, nu prea! Poate, dacă acceptam propunerea din 1991-1992 a regretatului prieten Laurențiu Ulici: „Vino, te iau adjunct la Luceafărul, vom găsi și o locuință…”, mă îndemna el. Azi, să regret? Fyfty-fyfty. E de făcut câte ceva și la Chișinău, se poate lucra și aici, dar a publica, a edita – în dreapta Prutului. Cu ce m-aș deosebi de clujeni, timișoreni, ieșeni etc.?

Buzea: „V-ați gândit cumva și la Marin Sorescu? Are poezii foarte frumoase pentru copii”. Dar cui să mă adresez, cine ar fi moștenitorii, legatarii, știe cumva dumneaei? „Cu părere de rău, nu știu… I-a decedat și soția… Are o mulțime de frați (râde), poate că ei…” Apoi, după câteva clipe: „Poate că știe Eugen Simion”. Da, voi încerca să-l caut pe dl președinte al Academiei. Constanța Buzea mi se plânge de birocratismul sufocant pe care-l întâmpină în problema cu mutarea ei în altă casă. I se oferă, doar provizoriu, un spațiu locativ.

 

8.IX.2000

Vis. Într-o excursie sau poate la o manifestare litera-culturală, undeva în Franța. Este prezent și Laurențiu Ulici. După care se întoarce în România. Se vorbește că a procurat și a dus cu el o mulțime de cărți. Zi de plecare. Sau ajunul plecării. Forfotă, vânzolire, impacientare. Apare Laurențiu. Se plânge că a intrat prin librării, unde deja nu a mai găsit cărți care să-l intereseze. Ca totdeauna, Ulici arată ușor abătut, ușor indispus, ușor sceptic.  

 

16.V.2005

Marius Tupan îmi oferă trei întrebări, la care să răspund pentru Luceafărul. Vin acasă și chiar încropesc aceste opinii:

„1. Președintele, ca portret-robot? Să nu fie... robot! Mai ales, unul alimentat cu curent produs de trăncănitor-scârțâitoarele turbine și giruete politice. Să fie bun ca scriitor, dar priceput și în ale administrației unui sindicat greu de încadrat legilor și modelelor trades-union-iste cunoscute vreodată – cel scriitoricesc. Să păstreze funcționalitatea proiectele pe care le promova regretatul Laurențiu Ulici și, de va fi în stare, să inițieze altele la fel de importante ca, de pildă, Întâlnirea scriitorilor români din întreaga lume.

3. Sper ca președintele-debutant, neofit, să aibă suficient bun simț și să nu se creadă ombilicul (sau... olimpicul!) USR, ținând cont că dincolo de ușa cabinetului dumisale există personalități scriitoricești importante, care trebuie tratate cu respectul și atenția ce li se cuvin. Transparența să facă imposibil bunul plac în diriguirea USR, anihilând tentativele de a menține principiile (luptei) de castă – pardon, gașcă (pluralisim fie înțeles). Să se depășească indiferența față de Filiala Chișinău a USR, revenindu-se, cel puțin, la grija și tactul cu care o trata, confratern (uneori – chiar... patern) Laurențiu Ulici”, întrebările subîțelegându-se.

 

 9.XII.2007

Pe la 9 jumătate, intru la Uniunea Scriitorilor, depun bagajul la gardian, ies la o plimbare, să mai procur una-alta, să mai văd ce și cum. Inspecție de... chișinăuian descălecat la București. Apoi, trecând pe strada Mendeleev spre Piața Romană, încerc să găsesc o cartelă pentru telefon. Eșec repetat. Ioc! Duminică. Mișcare puțină. Revin la Calea Victoriei, intru în biserica (sf. Nicolae, zisă și Biserica Albă) situată vizavi de Academie, megieșă cu părculețul în care e instalat bustul lui Nichita Stănescu. Prin 1993, eram pe acolo exact atunci, când se dezvelea. Se împlineau 60 de ani de la nașterea și 10 de la moartea poetului. A vorbit Laurențiu Ulici. Alții. Seara, la Ateneu, – festivitate dedicată poetului. În scenă apar Leopoldina Bălănuță, Ion Caramitru (citește din poemele pentru copii ale lui Nichita). Mi se oferă și mie microfonul. Marea actriță ține să-mi spună câteva cuvinte calde. Spre palatul Știrbei, unde eram cazat, mă duse cu mașina o tânără pereche, căreia „îi era în drum”.

Intru în biserică, ascult predica ce se apropia de sfârșit, părintele-cuvântător părându-mi-se nu prea mare meșter la cuvânt. Aproape ca în Basarabia, ceea ce nu mi se pare potrivit și pentru București, unde cuvântul predicatorului ar trebui să sune... cum? – mai bine aranjat, stilizat, potrivit, cum zicea Arghezi. (Am avut șansa să-i cunosc pe părintele Galeriu și monahul Cleopa, ambii cu aură de aleși predicatori.)

Preotul vorbește despre răul în lume, ispita celui viclean... În pofida a orice, „să nu-l acuzăm pe Dumnezeu” etc. Pe scurt, slăbuț slujitorul. Pun lumânări – decedați, vii. Ies, dar mai am timp până să merg la Institutul Polonez. Unde o fi strada Al. Constantinescu? Pare-se, pe lângă bulevardul Aviatorilor. Știu ei taximetriștii...

O iau din nou spre Piața Amzei, din biserica de aici răsună un cor frumos, psalmi cântați pătrunzător, înălțător. Brusc, îmi vine în imaginație chipul lui Laurențiu Ulici! Chiar la această biserică i s-a făcut prohodul. Țin minte limpede: nenorocirea, intoxicarea sa cu gaz metan undeva în Maramureș, s-a întâmplat în noaptea de 16 noiembrie. Acum șapte ani. La biserică sicriul a fost adus de la Uniunea Scriitorilor, cale de cel mult cinci minute. Atunci am vorbit după V. Vosganian care, cu Ulici, era copreședinte al unui partid politic.

Dar azi, când revin la Uniunea Scriitorilor, văd ceva ce-mi scăpase dimineață devreme: o pânză neagră, lungă; o fâșie arborată peste treptele pragului de la intrare în Casa Monteoru-Catargi. Întreb gardianul:

– A murit cineva?...

– Domnul Tufan.

– Tupan?!

– Nu, Tufan.

– A existat un atare scriitor, Tufan?...

– Da.

– Cam câți ani avea?

– Șaizeci și puțin.

E totuși vorba de Marius Tupan! Nu pot să cred, dar neagra certitudine deja mă copleșește. Plus că gardianul mai zice:

    – A lucrat dincolo, arătând cu mâna spre blocul unde se află și redacția revistei „Luceafărul”, vârfuită de Marius, alte redacții, și o parte din administrația USR. Cum s-a întâmplat? A căzut pe stradă – inima! Îl înmormântează chiar astăzi, însă eu nu mai reușesc să-l văd, pentru eternul: „Adio, Marius!” Îndată îmi scânteiază în memorie un moment: păi, pe stradă întâlnii o doamnă în negru, cu flori în mână, ce mergea spre „Dincolo”, cum zise gardianul, – neștiind nici ea, probabil, că nu de acolo va fi dus Marius. Se vede că mă cunoștea, ca și cum se opri pe o clipă, ezitai și eu cu pasul suspendat, parcă vrând să ne spunem ceva, dar – nu ne-am hotărât. Mi se păruse că era – deja aveam certitudinea – că a fost V. T., o autoare care publica frecvent în „Luceafărul”.

            După Marius Tupan revista va mai rezista? Eu cred că și ea, revista, l-a surmenat mult, el, redactorul-șef, fiind un pasionat, un „apucat” ardent al acestei publicații. Egocentrist-constructiv. De fapt, mai mult de unul singur, ani de zile a editat „Luceafărul”. Nu cred să mai existe, azi, vreo analogie de atare aplicare întru redactare, editare și publicare literară.

            Îmi amintesc cum, în ianuarie 1993, când am fost invitat – ce surpriză! – de Laurențiu Ulici să iau Premiul Revistei „Luceafărul”, m-a găzduit chiar el, redactorul-șef, în apartamentul său, – familia îi era încă la Paris, urmând să sosească peste o zi. Tupan era adjunctul său, chiar și vecin de scară. Laurențiu l-a rugat să-mi prepare un șnițel. O făcu cu mare îndemânare, gospodărește. Mai țin minte că în acea zi Laurențiu primise, drept onorariu, 75 de mărci germane, de la postul de radio „Europa liberă”... Iar premiul a fost să-l iau alături de un mare poet, Cezar Baltag, cu care, a doua zi, am realizat un dialog în sediul revistei „Viața românească”, al cărui redactor-șef era. Om de înaltă și chibzuită ținută în toate. Interlocutor... blând, cumpănit, miezos în răspunsuri... Da, era în 8 ianuarie 1993. În Basarabia se sărbătorea încă anul nou pe vechi... Și iată, „aici”, sus, mai aproape de îngeri, îmi aduc aminte de trei colegi, trei prieteni...

 

10.IV.2008

Îl visez pe Laurențiu Ulici. Eram mai mulți scriitori. Dacă aproximez foarte vag, – pe undeva pe la Reșița, poate că Hunedoara. În ceva asemănător cu ceea ce ar fi să fie călătoria noastră, din 10-14 mai, cu trenul, pe „Calea regală a poeziei”. Dar aveam cu mine și mai multe texte, pe file galbene, cam întunecoase. Le recuperam. Mi le recupera cineva din colegi și mă sfătuia să am grijă de ele, că merită. Trec cu ochii pe unele din ele. Vrea să vadă și Ulici. Îmi dau seama că nu le-ar respinge. „Care ți-ar plăcea? – îl întreb. – Ai vrea să ți-l dedic?”... Nu răspunde. Important că nu zice: nu. Mă gândesc care să-l aleg eu, care i s-ar potrivi, care i-ar plăcea.

 

13.VI.2014

L-am visat pe Laurențiu Ulici. Era deosebit de înalt, decât îl știam în realitate. Mă gândeam: păi, de regulă, oamenii cresc până la vârsta de 25 de ani, ce e cu această excepție, Laurențiu, mers în sus, ajuns cât un coșcogea baschetbalist? Din păcate, nu am reținut mai multe detalii. Însă eram, pare-se, la Chișinău, puneam la cale oarece planuri literare.

 

30.VIII.2014

Salon și pat de spital. Azi e ziua în care, acum câțiva ani, a fost canonizat Mitropolitul Varlaam. Deci, azi e Ziua Sfântului Cronicar…

Vis cu Laurențiu Ulici. Ne aflam într-o piață urbană relativ aglomerată, însă destul de spațioasă, pentru ca să aibă și porțiuni libere. Mi-am lăsat o carte pe o tarabă care nu era nicidecum una bibliografică, ci, pe ea, cu de toate pentru toți. Schimb câteva cuvinte cu tânăra stăpână a tarabei. La un moment dat apare cineva care propune cumpărătorilor niște obiecte nu prea mari, diferite ca forme, din materiale diferite (e vizibilă proveniența lor… minerală; ceva între granit și pietre semiprețioase etc.). Un fel de bibelouri, poate chiar inele ciudate, barosane, exotice. Dar, în mare, nu prea pricep menirea, eventual practică, a acestor artefacte. E pe aici și Nichita Danilov. Spune ceva, o persoană procură ceva, mai e nevoie de 25 de bani. Cine îi are? Altcineva îl vede pe Laurențiu Ulici că traversează piața. „I-ar avea Laurențiu”, zice cel care îl remarcase. Laurențiu se apropie. Ușor taciturn, introvertit, cum părea mai totdeauna. Eu: „Laurențiu, nu ne-am mai văzut de multă vreme, dar...”. Ne strângem mâinile. El mă întreabă dacă i-am citit opiniile din „Contrafort”. Inițial, zic că încă nu am reușit, însă îmi amintesc că, da, parcursesem acel text. Îi spun asta, remarcându-i meritele în a fi crezut în și a fi susținut revista „Contrafort” la începuturile ei. În fine, caut eu bănuți, îi ademenesc din portmoneu, dar deja nu mai e nevoie de ei. Nichita Danilov îmi tot spune ceva despre un comerț cu cărți; nocturn, comerțul. La luminile de la tarabe se adună norișori de gâze. Apoi intrăm în nebuloasă, neclaritate, difuziune a visului; dispariție a lui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu