miercuri, 30 martie 2011

Comunicat de presă


Teatrul ODEON şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi”
au onoarea să vă invite joi, 7 aprilie 2011, ora 20.30,
în Sala Studio a Teatrului Odeon,
la lansarea volumului

Avangarda rusă – Dramaturgie
antologie (selecţie, traducere, prefaţă şi note)
 de Leo Butnaru

… prilej pentru o seară dedicată acestei mişcări artistice novatoare şi iconoclaste, pe care o va modera regizorul Alexandru TOCILESCU,
subtil cunoscător al fenomenului.
Scriitorul şi traducătorul Leo BUTNARU ne va onora, de asemenea, cu prezenţa sa.

Actorii
Gelu Niţu, Petrică Nicolae, Ioan Batinaş,
Carmen Tănase, Jeanine Stavarache, Paula Niculiţă
 şi Mircea Constantinescu
vor citi piesa
Vânătoarea de rinoceri de Nikolai Gumiliov.
Regia: Alexandru Tocilescu.
Scenografia: Corina Grămoşteanu.

  După spectacolul-lectură va fi proiectat filmul
Domnişoara şi huliganul (1918), scris şi interpretat de Vladimir Maiakovski,
(regia Evgheni Slavinski).

Intrarea este liberă.

Vă aşteptăm negreşit!




***
Antologia Avangarda rusă – Dramaturgie apare în seria „Eu, tu, el.... şi Istoria“, coordonată de Florica Ichim la Editura Fundaţiei Culturale “Camil Petrescu”. Volumul include texte scrise în primele trei decenii ale secolului trecut de Nikolai Gumiliov, Aleksandr Vvedenski, Daniil Harms, Igor Terentiev (toţi – jertfe ale terorii staliniste), Velimir Hlebnikov, Igor Bahterev şi Vladimir Maiakovski. Pentru o înţelegere mai bună a specificului avangardismului rus, un grupaj de manifeste şi texte programatice completează piesele antologate. Dosarul de imagini de la sfârşitul volumului familiarizează cititorul cu activitatea scenică a autorilor şi cu destinul lor încheiat atât de abrupt în anii represiunilor politice dirijate de Stalin.

                  Născut în Republica Moldova, poetul, prozatorul şi traducătorul Leo Butnaru este o voce remarcabilă a spaţiului literar românesc de azi. A publicat până acum mai multe volume dedicate (neo)avangardelor din spaţiul est-european (îndeosebi rus şi ucrainean), tălmăcind cu expresivitatea unui creator autentic proză, poeme şi piese de teatru.

***

                Născut în Kronştad, lângă Petersburg, Nikolai Gumiliov (188–1921) este unul dintre protagoniştii primelor etape ale avangardismului rus, reprezentant al akmeismului (de la grecescul akme – punct, nivel înalt, superior). A contribuit la elaborarea şi afirmarea noii dramaturgii, reprezentând primele însemne estetice ale tendinţelor epocii. În august 1921 a fost arestat şi executat pentru activitate contrarevoluţionară. Reabilitat post-mortem în 1991.

                Născut în Gruzia, Vladimir Maiakovski (1893–1930) – creator cu adevărat atins de geniu în multiplele sale ipostaze: poet, pictor, actor, dramaturg, teoretician, scenarist – este şi fondatorul futurismului (mai exact, al cubo-futurismului) în arta rusă. A debutat publicistic cu două poeme în almanahul O palmă dată gustului public (1912). Celebru pentru piesele de teatru precum Misteriul buf, Ploşniţa şi Baia, figurează în antologia semnată de Leo Butnaru cu (tragedia) Vladimir Maiakovski (scrisă şi reprezentată în 1913 la Sankt-Petersburg).

4 comentarii:

  1. Prietene Leo Butnaru sunt onorat de invitatie.Jeanine Stavarache este verisoara primara cu sotia mea.Nu stiu unde sa-ti expediez un volum de sonete.Mi-ar place sa-mi traduci cateva in limba lui Esenin(pentru care voi fi recunoscator).Nu mai locuiesc in Braila.Am o casa de vacanta la Cotofenesti (Varbilau ,PH).Poate ne vedem aici in vara.Cu aleasa prietenie,Aurel M. Buricea

    RăspundețiȘtergere
  2. D-le Leo Butnaru, am citit acest comunicat în paginile Revistei SINGUR, unde sunt Redactor de Bucureşti. Aş dori să-l public pe site-ul Bocancul Literar, evident cu permisiunea dvs.

    În aşteptarea răspunsului, vă salut cu stimă!

    Emilia Dănescu
    PR Manager
    www.bocancul-literar.ro
    e-mail: admin@bocancul-literar.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Bineîneles că e voie de la... avangardă! Îi faceţi un serviciu şi dânsa vă este recunoscătoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am publicat:
    http://www.bocancul-literar.ro/Forms/CreatieLiterara/DetaliiCreatie.aspx?id=25175

    Vom fi în public. Mulţumim frumos!

    Emilia Dănescu

    RăspundețiȘtergere