vineri, 3 mai 2013

SFÂRŞIT DE 1989 - ÎNCEPUT DE 1990




16.X.1989

Ieri, Ziua Poeziei. Lume multă. Poeţi curajoşi. Tricoloruri. M. Cimpoi, tradiţionalul prezentator, în mod… netradiţional îmi acordă cuvânt mie primul. Pe la 13,00, după un scurt interviu pentru postul de radio „Orizontul”, împreună cu Arcadie Suceveanu şi Ion Vatamanu, plecăm la Nisporeni, de asemenea pentru a anima o sărbătoare a poeziei. Descoperim vizibila dezinenţă dintre sabotorii de la comitetul raional de partid şi autorităţile executivului local în frunte cu deputatul Constantin Oboroc. Lupta continuă făţiş. Nemernicii nu cedează.

Oboroc trezeşte simpatie: încă tânăr, ingenios, subtil, chiar dacă mai are până la inteligenţă. Oricum, modul analitic al săteanului, înţelepciunea ţărănească îi sunt arme sigure în lupta noastră comună pentru democraţie. Graţie şi lui s-au obţinut câteva victorii. Cazul cu aparatul de traducere de la sesiunea a XIII-a a întors roata discuţiei. Observaţia subtilă i-a aparţinut lui Costică Oboroc.
Simpatici membrii familiei Bouroş, la care am fost invitaţi la „tradiţionala” agapă rustică. Gospodărie mare, frumoasă. Cu toate că sunt pedagogi, pentru a face faţă situaţiei şi inflaţiei, ambii soţi, vara, au lucrat trei săptămâni în Ucraina la sfecla de zahăr. Nu au câştigat rău.

Cu o zi înainte de Ziua Poeziei, la Teatrul „Luceafărul” am vizionat spectacolul „Rinocerii” după piesa lui Eugen Ionescu. Tânăra trupă – la nivel. Spectacol cutremurător, cu multe radiaţii spre situaţia noastră social-umană curentă. Absurditatea, pe care o avem destulă în timpul de azi, spulberă absurditatea din textul piesei, făcând subiectul clar şi instructiv; nu dramatic în general, ci dramatic pentru aici şi acum, pentru noi. E una dintre cele mai onorabile realizări ale „Luceafărului”.

Cu alte două zile în urmă, pe 12 oct., la Casa Cineaştilor – un program de filme ale tinerilor regizori de la studioul „Phoenix M”. Lucrări de Prodan, Burduh, Mihăiescu şi Tătaru. Băieţi înzestraţi, să le fie şansele frumoase!

17.X.1989

Chiar dacă duşmanii nu ne doresc un viitor demn, sunt sigur că teama şi simţurile lor ni-l prevăd. Avem duşmani… vizionari. Şi cozi de topor oarbe.

6.XI.1989

 Noi, băştinaşii, nu ne putem aştepta ca veneticii care ne-au potopit să aibă curajul şi onestitatea psalmistului David, care zicea: „…dacă este fărădelege pe mâinile mele, dacă am răsplătit cu rău pe cel ce trăia în pace cu mine, şi n-am izbăvit pe cel ce mă asuprea fără temei, atunci să mă urmărească vrăjmaşul şi să mă ajungă, să-mi calce viaţa în pământ, şi slava mea în pulbere să mi-o arunce!” Chit că găgăuzii au uitat cine i-a asuprit, azi făcând cu aceştia cârdăşie. Iar de slava (lor) nici vorbă nu poate fi. În orice caz, aici, pe pământurile noastre, veneticii au făptuit doar fărădelegi, răsplătindu-ne binele cu rău şi ocară. Muscalii-„reprezentanţi” îi aţâţă pe găgăuzi împotriva noastră. Păi tot David a zis: „Fă-i să cadă prin înseşi sfaturile lor”. Cădea-vor dimpreună în cârdăşia lor fariseică.

8.XI.1989

Ieri, căile de acces spre centru Chişinăului fuseseră blocate de miliţie şi militari. Am răzbit abia spre str. Toma Ciorbă, lângă Institutul de Medicină. Mulţimea se aduna, însă nu era lăsată să pornească pe bulevardul Lenin spre monumentul lui Ştefan cel Mare. De-a curmezişul străzii, trotuarelor – blindate militare şi camioane de mare tonaj. Însă, din minut în minut, presiunea creştea, încât, la un moment dat, am început să escaladăm acele îngrădituri, unii peste capote, care erau mai joase, alţii – chiar peste tab-uri şi caroserii, ceilalţi – chiar pe sub maşini! Ce privelişte de asalt! Am fost opriţi lângă Teatrul de Operă, dar în spatele mulţimii rămăseseră tehnica militară care era pregătită pentru paradă. Nu mai putea circula, blocată de zecile de mii de oameni. Unii dintre noi intrau în vorbă cu bieţii soldăţei ieşiţi până la brâu din turelele blindatelor. Ei – impasibili, evident fără dorinţa de a se supune vreunui ordin nechibzuit. Creştea presiunea mulţimii şi între Teatrul de Operă şi cinematograful „Patria”, pentru ca, până la urmă, mulţimea să rupă orice zăgaz şi să o pornească triumfător spre piaţa centrală. Mahării comunişti aflaţi în prezidiu la monumentul lui Lenin au şters-o! Mulţimea triumfa, tehnica militară căuta căi ocolite, să se retragă. O adevărată revoluţie naţională la aniversarea revoluţiei bolşevice! (72 de ani).

9.XI.1989

Ieri seară, mare bubuială la Ministernul de Interne: mulţimea a atacat clădirea cu cocteiluri Molotov, chiar au incendiat o aripă a ei, cea dinspre str. Kotovski. Miliţienii, în valuri, respingeau pe o vreme mulţimea, aceasta, retrăgându-se, se regrupa, atacând din nou. A fost cineva înţelept sau doar fricos care nu a dat, totuşi, ordin să se deschidă foc.

14.XI.1989

Paul Valéry a definit excepţional tipul de oameni din care fac parte „până la cruzime” şi eu. Neavând nimic de adăugat, nu-mi rămâne decât să reproduc esenţa sintetizată de glacialul mare francez. Caiete, 1933: „Am un fel de «schizofrenie» intelectuală, pentru că, pe cât de sociabil sunt la suprafaţă şi uşuratic în relaţiile sociale, pe atât de separatist în profunzime. Nu-mi înţeleg această înclinaţie spre duplicitate; unul din mine vrea să cuprindă orice; celălalt vrea să rămână singur, absolut singur…”

15.XI.

Demonstraţii consistente, mitinguri vulcanice, atacuri pline de barbarie ale miliţiei asupra oamenilor paşnici, ca răspuns – zguduitoarea întâmplare cu ofensivele asupra clădirii ministerului de interne. Sânge, răni, strigăte, pietre, bastoane de cauciuc, maşini incendiate, deputaţi implorând masele…
Istorie a zilelor de astăzi – eterne dureri ale neamului…
Dar oare să fi avut dreptate Paul Valéry  când, la 1940, scria în jurnalul său: „Fraţilor, aveţi atâta tărie, încât să nu daţi importanţă evenimentelor exterioare care de obicei îi impresionează atât de mult pe oameni. Socotiţi, totodată, pierdut timpul pe care nu l-aţi folosit ca să meditaţi. Daţi-vă seama cât de lipsită de importanţă este parcurgerea istoriei, pentru că istoria nu are decât valoarea pe care voi i-o atribuiţi. Dacă vreţi să descoperiţi ceva într-adevăr valoros, atunci îndreptaţi-vă privirea spre cu totul altceva, decât spre istorie”?
Aşa ar fi din punctul de vedere al cosmopolitului. Dar noi, care trăim aici, într-o istorie concretă, putem fi pasivi doar în numele superbei şi înălţătoarei meditaţii?
He, diriguitoraşii de astăzi ai Moldovei ar fi extrem de bucuroşi ca românaşii doar să mediteze, fără să dea „importanţă evenimentelor exterioare”.
Însă, în altă parte, Valéry pare să-şi revadă concluziile de mai sus, constatând: „Eroarea metafizică-tipică se află în însăşi atitudinea filosofului. El stă de-o parte”.
Altă situaţie – altă atitudine.


3.XII.1989

A scrie memorii înseamnă a crea sau recrea, pe lângă momentul real inventând, imaginând posibilul sau analogicul. „Reminiscenţele noastre, atât cele de ordin cultural, cât şi cele personale, presupun anumite convenţii de accentuare, de prescurtare şi omisiune.  Peisajul constituit de timpul trecut, structurarea semantică a amintirilor este stilizată şi codificată în mod diferit de diverse culturi” (George Steiner).

8.I.1990

În loc de răspuns la felicitările de Crăciun trimise prietenului meu din Kiev, poetului Vasili Moruga, primesc o veste cutremurătoare: mama sa mă anunţă că fiul i-a decedat la 14 mai 1989 într-o catastrofă de automobil, pe când se întorcea din Bulgaria! Zguduitor! Biată viaţă de om, şubred destin de poet… Fie-ţi ţărâna uşoară, dragă prieten Vasili Moruga…

16.I.1990

Unul din principalele fundamente ale existenţei noastre ar fi acela de a ne elibera de neogoitul sentiment al grabei  şi nerăbdării. Acest sentiment duce inevitabil la superficialitatea şi lipsa de înţelepciune a societăţii. El generează teama şi instabilitatea, violenţa şi necivilitatea în relaţiile dintre noi (ca să evit sintagma, şi ea banalizată: dintre oameni). Ne-au slăbit dezastruos frânele morale. Dezechilibru sufletesc, goană de vânt şi enorma baloane de orgoliu. Nu ne mai balonăm la burtă, ci la creier şi inimă. De aici (şi de aici!) frecventele „explozii”, bubuituri de baloane interioare, explozii pe care medicina le defineşte ca „atacuri de cord” şi „dezechilibru mintal”. Politizarea excesivă a vieţii lumii cu nesfârşitele schimbări de guverne, regimuri şi partide este mare şi inevitabilă pacoste. Totul se face în numele unei mari speranţe la bine democratic, spiritual şi la bunăstare existenţială. Să dea Domnul să se realizeze cât mai curând această nenorocoasă şi mult amânată nădăjduire.
Scena publică, microfonul, presa şi şubredele opinii ţipate oriunde şi de oricine deteriorează în continuare energiile şi menirea sufletului omenesc. Păzea! De o mie de ori păzea în numele înţelepciunii ce vine doar graţie muncii interioare negrăbite, intense până la istovire de sine în urma căreia – numaidecât! – vine renaşterea de sine.

Ieri, depunere de flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor. Aici – şi V. Crăciun, care a venit de la radioteleviziunea română să realizeze un film despre manifestările omagiale eminesciene din Basarabia. Operator – Emil Lungu, originar din Cernăuţi, unde va pleca să-şi revadă tatăl.
Serata televizată din palatul „Octombrie” – multă hălăciugă, însă publicul a fost entuziasmat, înghite uşor şi cu plăcere „caramelele” politice aruncate uneori de poeţi mediocri (Jo., Stav., Agn. Ro., G. Cioc. etc.). impresie penibilă, dar, repet, publicul nostru, puţin pregătit sau, mai bine zis, orientat la evenimentele politice ale zilei, n-a rămas dezamăgit.
Mitocănia unor scribi din Vaslui (doi): aghesmuiţi de-a binelea, agresivi, inculţi şi puţin talentaţi. De ăştia avem şi noi. Eminescu merită altceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu