vineri, 5 iunie 2015

NIMIC NOU: ZĂPĂCEALĂ



12.XI.1995

Printr-un angajament pentru „Telematinal”, îngheţăm vreo 2,5 ore în atelierul pictorului Vasile Cojocaru, dimpreună cu amfitrionul şi vopseaua de pe penel. În fine, vine mica-tinerica Silvia Caloian (care i-ar fi numele din buletin?) şi înregistrăm ceea ce înregistrăm, după care, în tandem cu domn’ pictor, „tundem” nişte coniecel şi ceva „Kagor” (pe acesta ni l-a lăsat Andrei Burac) şi – ferice deznodământ! – după varii schimbări de subiecte de discuţie, generozitatea maestrului mă îmbogăţeşte cu o pânză frumoasă, „Dimineaţa în Deltă”. Păi da, pentru mine e mult-spunătoare această lucrare, eu fiind cel care cu sete şi foame de minunăţii acvatico-floro-celeste am admirat de două ori, în iunie şi septembrie (târziu), această Românie a undelor, adâncimilor, nuferilor, sălciilor şi păsăretului.

Un detaliu: V. Cojocaru vorbeşte la telefon cu un coleg. Înţeleg că e vorba de vilele/ fazendele lor şi de loturile care ar trebui să fie săpate. Pictorul zice: „Nu, nu e timpul. Să se încălzească. Pentru că acum e cam îngheţat şi, întorcând brazda cu hârleţul, scoţi la suprafaţă şi râmele care nu mai reuşesc să se retragă în ţărână – îngheaţă, mor, şi nu vor mai afâna pământul. Scade roada”, – cam aşa zicea pictorul ţăran-get-beget. (Mi-a spus că a păscut turme de ori, pe la 13 ani; din 300 de bârsane, 200 le mulgea el.)


La editura EUS, şefă de cancelarie a fost angajată Maria Untilă, colega mea de clasa a zecea la şcoala nr. 11 „Ion Creangă” din Chişinău, clădirea căreia, peste ani, a fost transformată în… maternitate. Bun! Ne amintim şi hohotim de cazul cum, întreaga clasă, sări pe profesorul de limba rusă, pentru ca dânsul să nu-mi strice media, punându-mi o notă mică mie, adolescentului venit din sat, care nu avea de unde să cunoască limba rusă la nivelul orăşenilor. În fine, tovarăşul Iosif Samoilovici (i-am uitat numele), erou al URSS, din război, a fost „învins” sau, pur şi simplu, a cedat în faţa insistenţei colegilor mei, scutindu-mă de un posibil unic „3” (sistem de note până la 5) în tabel… Ba chiar, formal-democratic, întreaga clasă a votat unanim pentru o notă mai mare…

21.XI.1995

Pe 16 noiembrie, am pornit spre Băile Herculane, unde avea să se ţină Congresul spiritualităţii româneşti. Ceaţă ca la porţile iadului, dacă acolo ar fi, totuşi, aşa, precum presupun eu. Autocarele, trei, se mişcau anevoie. De la vama Albiţa ne însoţeşte poliţia cu girofarul neliniştit, croindu-ne cale. De la judeţ la judeţ, până la Buzău, aproape, beneficiem de aceşti crainici, olăcari, telali sau, simplu, „strigători”, însă, uneori,  autocarul nostru cam rămâne în urmă (tentativa mea de a lăsa textul pentru „Revista V” la benzinăria din Focşani eşuează, se cam întârzie). Ne regăsim cu greu prin labirintul unui trafic agitat, încurcat, nervos. Pe noapte, rămânem la un cămin al Universităţii din Ploieşti. La Herculane ajungem pe la ora 3 p.m., a doua zi.
Zăpăceală în organizarea întrunirii. Aproape de fiasco. Splendoare alpină, munţi ce fac pitic din cea mai importantă personalitate a spiritualităţii etc. Din acestea, personalităţi, – cam puţine şi de orientări politice cam dubioase – Pă., Ung. etc. Nu am chef să mă arat la lumină deplină, convingerile şi atitudinile mele fiind, uneori, categoric altele decât cele ale tribunilor socialişti şi neocomunişti.
Cazaţi la hotelul „Dacia”. Iniţial, ni se rezervase „Afrodita”, însă nerăbdătorii dezorganizatori s-au grăbit să ofere altora acest hotel cu condiţii ceva mai bune. Cică, au sosit peste 500 de persoane… neinvitate! Dar cum să vii aşa, ca la horă în sat, nepoftit, la un congres ce se vrea de înaltă ţinută? Au venit, totuşi. Nu e greu să presupui tertipurile ce se fac în jurul acestui eveniment, şi financiare, şi materiale, şi fals-elitiste. Dezgustător, domnilor, dezgustător…
Cunoştinţă cu confraţi din Iugoslavia (Ion Cizmaş, Lucian Marina), Bulgaria, Ungaria. Cernăuţeni, ieşeni… Comunicare la nivel de retină, epidermică, complezenţe amicale. Însă nu pot regreta completamente această necumpănită deplasare barem din considerentul că am trecut, fugitiv, prin Târgovişte, Slatina, Craiova, că am văzut splendoarea Dunării la Turnu Severin şi Orşova. E mai mult o satisfacţie… geografico-cognitivă, decât una de participant la degringolada zisă congres, remarcată, de altfel, şi de Adrian Năstase.
Cazuri nostime şi bizarerii întâmplate unor colegi pruto-nistreni (foarte spălăciţi ca importanţă, ţinută şi valoare spirituală). Ateistul Gajos – pipi în pantaloni, în timp ce-l aştepta pe Buga, la care rămăsese cheia. Deviză pentru următoarele congrese: „Nu invitaţi pişorcoşii!”
Bolboroseli de „academicieni” împrieteniţi peste măsură cu Bahus.
Deci, o experienţă pe care ar fi bine să nu o mai repet: mediile, acţiunile, preferinţele mele sunt altele. Alţii sunt şi colegii cu care comunic şi cu care trebuie să întreţin legături.
Detalii de reţinut: un ansamblu folcloric din Sudul Banatului prezintă dansuri de pomenire (a celor care s-au prăpădit pe undeva), dansuri de sănătate (Pentru Simon care face armată la Orşova, să zicem) etc. Neobişnuit, întâlnit pentru prima oară.
Vorbind despre ce vorbea, Păunescu aminteşte şi de China, făcând o butadă ingenioasă: „China care are aproape 2 miliarde de locuitori şi, dacă mai continuăm discuţia aici, ajunge la trei miliarde de cetăţeni”.
În restaurant, potpuriuri-maraton de melodii bănăţene, ce storc de vlagă dansatorii pătimaşi. Cineva, dând-o în analogie: La Galaţi, când muzica ţine prea lung, se zice că o face de-a boul.
Litro-românii pruto-nistreni au luat cu ei sute de litri de băutură (preşedinţi de gospodării, alţii, din Durleşti). Cântec parafrazat a neghiobie: „Trei cărări cunosc pe lume”…

Egoismul cenaclist al lui Păunescu. Un entuziast prezintă un cadou şi vrea să spună câteva cuvinte. Păunescu: „Dacă e un discurs, nu avem nevoie de cadou”. În general, a fost destul ăbădărănie la congres: comportamentul ilar-necivilizat al lui Str.: cazul cu varza/ curechi de la Ploieşti. „Noi am venit aici să mâncăm curechi. Noi mergem la congresul spiritualităţii”. Gazdele – jignite. Neatenţia lui Vasile Lupu, unul din organizatori, de la „Pro şi pro”, de a ne sfătui să măturăm pe sub banchetele din autocare. Zic, să facem o chetă bănească şi să spălăm autocarul, odată ce timp de 3 zile nu s-a făcut asta. Poate că organizatorii ar fi fost bine să fi contribuit cu trei sticle de bere mai puţin la recepţia pentru „elită”, banii economisiţi folosindu-i pentru buna condiţie a vehiculelor…  Lupu „mă toarnă” lui Str. care, însă, nu cutează să mai intre o dată cu mine în conflict. La Slatina, la Peco, zic că ar fi bine să oprim nu aiurea, ci lângă vreo „Alimentara”, să procurăm ceva de-ale gurii. Dar  ce reacţie de mârlan necioplit avu de Colorado!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu