luni, 21 ianuarie 2013

CERNOBÂLUL ŞI CUCUL RĂGUŞIT DE ERBICIDE



                      Pagini de jurnal

30.III.1986

Ieri, invitaţia lui Mihai Dolgan la concertul „Contemporanului”. Prezenţi şi Vodă, şi Matcovschi, şi Senic. Ultimul urcă pe scenă cu flori. Finalul – cel de discuţie: una din parodiile cu „amore, amore”. Sentimente confuze…

Lăcrimează via curăţită. La peste optzeci de ani, bunica Ecaterina strângea această sevă şi îşi dădea cu ea peste ochiul beteag. Să-i fi ajutat oare?

Astăzi am definitivat povestioara pentru copii „Punguţa cu patru bani”, pe care doreşte să o scrie Gelu-de-trei-ani. Cu cinci bani – nu: argumentul – ar fi prea grea şi n-ar putea-o duce cocoşul moşului. O pregătesc pentru eventuala includere în volumul omagial dedicat lui Ion Creangă. M-a solicitat să colaborez Mihai Papuc. Să vedem ce vor decide cei de la editură.

1.IV.1986

Ieri, din nou la Străşeni. De data aceasta – şedinţă redacţională „LA” împreună cu pedagogii filologi din raion. Fără restricţii, instructivă. Întrunire de rezonanţă. Câţiva pedagogi au vorbit foarte bine: Ivanesi, Olga Nicolaevna, instructoarea în albastru, Luca… Participanţi: Senic, Dolgan, Anton, Cheianu, Zbârciog, Malaneţchi, Reniţă… Cam mulţi. Însă am vorbit doar trei: S – D – B.


13-19.IV.1986

Călătorie la Penza şi prin respectiva regiune rusească. Posibil să scriu unele impresii în urma vizitelor la baştina lui Mihail Lermontov, Visarion Belinski. Încolo – note de blocnotes.
Pe când reveneam de la Penza, în aeroportul Vnukovo din Moscova mă întâlnesc cu Mitică Diacov. Ne amintim cum, acum câţiva ani, într-un decembrie, pe când ne întorceam din Siberia, de la BAM (Magistrala Baical-Amur), am dormit vreo două zile şi nopţi în acest aeroport. Meteorologia!
Printre altele, îl întreb şi de cazul lui Babii. Acesta se amorezase lulea de cineva din Stavropol. Vine el la Merenişcev (înainte fusese soţie-sa) şi-i spune secretarului CC că nu mai poate de dragoste. „Cum, să laşi tu doi copii?” se miră superiorul, care nu avea copii, dar atât de mult ar fi vrut să-i aibă. În jumătate de oră cazul a fost rezolvat, Babii ajungând ex-şef la CC al comsomolului…

Boţu se arată erou, nu glumă! După ce i-a lins laba atâţia ani acelui cu şpurul (copileţi de porumb, L.B.), acum, post-factum, îl hârâie. La adunarea de partid (deschisă, să putem participa şi noi, necomuniştii) Ion Gheorghiţă i-a citit prohodul. Însă cam devreme. Măhărelul se mai ţine…

A plecat redactorul Valeriu Senic. Un altul nu avem. Cine ştie ce poamă ni se va aduce… Îl pregătesc la CC

Idei agitate, controversate, tulburi până la oboseală. Dar, dragii mei, istoria a dovedit-o de atâtea ori că, numai şi numai prin reforme, aproape niciodată nu poate fi atins scopul propus. Sunt necesare măsuri radicale. Mai ales în extirparea putregaiului de aici.

25.IV.1986

Timpul remanierilor parţiale. Poate şi frecvente, însă neesenţiale. Veveriţele şi cercurile rămân aceleaşi. Doar că e transferată vreo veveriţă dintr-un cerc în altul. Fireşte, e acelaşi şi efectul: în continuare, veveriţele, precum le duce capul şi energia, învârt cercurile deşertăciunii. Vechea gardă nu cedează. Ci doar mimează perestroika. Inclusiv secretăraşii de la US, unde se zice că „ideologul” e Arhi. Cibotaru. Clovnerie, bizarerie!

28.IV.1986

Vineri, un festin, în condiţii „austere”, cu Vatamanu, Vodă, Suceveanu. Primul şi al treilea – lecturi abundente din file recente.
În redacţie începe să se impună slugarnicul Axentie (Vatamanu îi spune… Apsentie). Mărginit până la monstruozitate, se bagă cu telefoanele în urechile şefilor, afişându-şi excesul de zel. Prostia totdeauna vrea să fie la vedere. Şi cât mai des.

23.V.1986

Pre limba şi în neliniştitul suflet al tuturora: dezastrul de la Cernobîl! Toată lumea urmăreşte îngrozită deplasarea norului radioactiv.

Sunt pe cale de a duce la bun sfârşit cartea pentru copii „Papuceii cu felinare”. În mare, am convenit cu Costică Dragomir – redactorul. Face-oi şi eu ca Meniuc: zilele acestea am scris două poezii. Pentru copii. Pentru varianta „definitivă” a „Papuceilor…”, pe care trebuie să-i prezint în august.
Curând îmi apare proza în revista „Nistru”.

19.VI.1986

La adunarea scriitorilor, am abordat problemele legate de radio şi televiziune ca prestaţie dezastruoasă.

Alaltăieri, pare-se, îmi telefonează Spiridon Vangheli. Zice că vrea să-i dau nuveletele publicate în „Steluţa”: intenţionează să elaboreze o antologie pentru copii. În afară de „Cuibul ciocârliei”. „Nu că ar fi slabă, îmi explică. Pentru unii ar fi prea bună, însă tu ai şi mai subtile”. Mai plusez „Cum s-au desfrunzit brăduţii”, „Ceasornicul din măr” şi „Punguţa cu patru bani”. Le las unde s-a cerut: la „computerul”  Titus Ştirbu.
Nr. 6, „Nistru”. Public patru nuvelete. La „LA”, în iulie, poate, „Mozaicul de gheaţă”.

La Rochefoucauld: „Oricât bine s-ar spune despre noi, nu găsim nimic nou în asta”.
Maxima însă nu e valabilă şi pentru spiritele mediocre… Ca cele din nomenclatura f. lăudată, fără să o merite.

Cât de schimbătoare în ţinută sunt chiar şi personalităţile noastre (provinciale)… Acum două luni, după ce ne făcuse gafa, scoţând în ultimul moment interviul din  pagină, căşunându-ne destule neplăceri, Beşleagă mă privea cu un soi de spăsire dată spre cinism. Nu am reacţionat, ţinându-mă firesc. Mai alaltăieri, însă, se apropie radios, măgulitor, cu interes şi, luându-mă amical de cot, îmi spune că avusese cu Cimpoi un dialog la radio şi mă roagă să-l aduc de acolo în „LA”. Am ascultat acel dialog… Face-vom ceva… n-ai cum să rămâi fără personalităţi, fie ele şi atât de nestatornice. De fapt, personalităţile ar trebui să se caracterizeze tocmai prin statornicie şi fermitate! Dar de unde!... Giruete…

21.VI.1986

Viaţă de oraş! Abia astăzi auzim pentru prima oară un cuc zgârcit la numărat, cu glas răguşit. De erbicide, probabil…

24.VI.1986

…Scriitori cărora poate că li se întâmplă multe în viaţă, însă mai nimic nu li se întâmplă în literatură… Vezi lista US cu tot cu secretari…

1.VII.1986

Băşcălie chişinăuiană manifestată şi la congresul scriitorilor din ţară: Prohin spune că, în timp ce vorbea Boţu de la tribună, câţiva membri ai delegaţiei de la noi îl ascultau cu casca la translaţie în limba… spaniolă. Clar: din mare respect. Şi ce ar fi putut spune lunecosul de el?...

2.VII.1986

Fondarea revistei „Orizontul” a stat şi sub semnele biliardului şi fotbalului: i s-a oferit de sediu fosta sală de recepţie a US, zisă cu cămin, o sală de biliard şi nu mai ştiu ce separeu, unde redacţia şi-a plasat zece mese în sala mai mare, în una mai mică – toată conducerea. Masa de biliard rămăsese acolo, unde fusese. Băieţii loveau bilele, uitând de birou. Se întâmpla ca, fiind chemaţi la redactor, ei intrau cu tot cu tac, pe care-l ţineau la picior precum un scutier din Evul Mediu – suliţa. Apoi masa de biliard a fost invadată de gazete, reviste – dezordine  infernală. În vastul cabinet stă una dactilografa. Băieţii, în schimb, joacă fotbal cu o minge de mărime medie. Şah, cafea şi ţigări… Distracţiile mai că prevalează asupra muncii. „Orizontul” are încă a-şi depăşi orizonurile cam înguste, deocamdată. La toate nivelele.

Nicolae Popa povesteşte cazul debutantei în ale poeziei Lo. Pe când era la Institutul de literatură „Gorki”. Unele tinerele naive, flămânde, fără bani, lăsate fără atenţie, se mai aruncau uneori de la etaj. Nu erau cazuri fatale, ci mai curând – de atragere a atenţiei şi „atestării” – unei „stări artistice”, totuşi.
În cămin, viitoarea noastră tânără poetă se oploşise eminamente sub masă. Pusese o perdea între picioarele mesei, după care dormea. Fără nicio exagerare. La un revelion, rămăsese singură. Durere, disperare! Şi ce se gândeşte ea? Hai să sară peste geam, de la etaj. Cică se urcase pe pervaz, se înălţă în vârful picioarelor şi, când să sară, cineva – un coleg, deschide uşa, astfel că, năvălind din afară, curentul de aer o izbeşte îndărăt în cameră. Mai curând, însăşi protagonista, se vede, a vrut să fie izbită tocmai aşa. Ei, dar se dă alarma, din celelalte odăi, unde se petrecea de revelion, vin colegele, colegii. Încearcă să o liniştească, s-o mângâie pe biata nenorocită. O colegă îi ia capul pe genunchi, îi vorbeşte dulce, cu compasiune. Poeta moldoveancă varsă lacrimi, suspină. Dar – culmea! La un moment dat, vede ciorapii roşii, frumoşi de pe picioarele colegei care o mângâia. Şi, printre lacrimi şi sughiţuri de plâns, „reprezentanta noastră” o întreabă brusc pe sora ei de caritate: „Da cât… cât cos-tă… cior… ciorapii tăi?”
Poftim tragicomedie cu o mucoasă moldoveancă la Moscova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu